Премијера представе „Путујуће позориште Шопаловић“ у Новосадском позориштузику

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 14:59

Премијера представе „Путујуће позориште Шопаловић“ у Новосадском позориштузику

Драма Љубомира Симовића Путујуће позориште Шопаловић – једно од најистакнутијих дела српске драмске литературе 20. века – биће први пут на репертоару Новосадског позоришта на мађарском језику 8. маја од 19:00 часова, и то у сарадњи са студентима завршне године Академије уметности >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Новом Саду. „Ово је једна потресна прича о улози позоришта и уметности у ратним временима. Налазимо се у Ужицу, за време Другог светског рата. Вешења, погубљења и кажњавање грађана свакодневица су окупационе немачке силе. Локалне снаге тајно организују отпор – глад и неимаштина су се увукли у животе људи. У овој неизвесној атмосфери путујућа трупа Шопаловић стиже да изведе драму Харамиак Фридриха Шилера. И животи глумаца и Ужичана на данашњи дан ће се, неповратно, променити. Колико год мештани лоше гледали на долазак глумаца, њихову уметност и веру у уметност, један дан боравка у граду утиче и одражава се на стварни живот. Застрашује и уздиже у исто време.“ – говори редитељка представе Маргарета Табороши.
Главну улогу – Василија Шопаловића – игра маестрални Арон Балаж. „Где се налази граница између позоришта и живота? Позориште инспирацију стално црпи из живота, док живот често личи на позориште. Заједничко им је то да и у једном и у другом случају треба постићи циљеве, савладати препреке, решити проблеме, односно преживети. Овај комад се не разликује пуно од тога. Мештани и новопридошла путујућа трупа желе само једно. Да преживе. Али, као и живот, позориште је пуно изненађења, па се поставља питање: Где је редитељ? Где је инспицијент? Где сам ја? Чика Шекспир је то срочио много боље од мене, и каже: „Свет је позорница на којој свако игра своју улогу.“ – закључио је глумац.
Представа се игра на Великој сцени Новосадског позоришта, састоји се из два чина, а симултани превод на српски језик је обезбеђен на сценском порталу. Карте се могу резервисати путем сајта или налога друштвених мрежа нашег позоришта, на мејл сзинхазујвидеки@гмаил.цом или телефоном на 021 52 55 52 (од 09:00 до 14:00).
Izložba „Slova i reči“ u KS Barka, 4. maja

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Премијера представе „Путујуће позориште Шопаловић“ у Новосадском позориштузику се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.