САД: Представнички дом усвојио закон о подизању горње границе дуга

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 09:47

САД: Представнички дом усвојио закон о подизању горње границе дуга

Републиканци у Представничком дому америчког Конгреса тесно су усвојили свеобухватан закон којим би се подигла горња граница државног дуга за 1,5 билиона долара у замену за оштре рестрикције потрошње. Фото: Танјуг/AP Photo/J. Scott Applewhite То представља тактичку победу председника Представничког >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дома Кевина Макартија док позива америчког председника Џозефа Бајдена да преговара и спречи федерални банкрот овог лета, објавио је АП.
Закон је усвојен у среду са 217 гласова за и 215 против и не очекује се да ће проћи у Сенату, пренео је Ројтерс. Усвајање закона представља победу за председника Представничког дома републиканца Кевина Макартија, оцењује британска агенција.
Макарти се сада нада да ће Бајден пристати на преговоре за смањење потрошње, чак и и када Бела кућа и демократе у Конгресу инсистирају на повећању границе дуга без икаквих обавеза.
Министарство финансија САД могло би остати без начина да плати своје обавезе за неколико седмица, уколико Конгрес не реагује.
Застој у финансирању 2011, године довео је до смањења кредитног рејтинга америчке владе, што је повећало трошкове позајмљивања и угрозило инвестиције. Макарти је позвао Бајдена да започне преговоре о повећању границе дуга и закону о смањењу потрошње.
Предлог закона Представничког дома повећао би задуживање за 1,5 билиона долара током председничке кампање идуће године.
Рачун предвиђа смањење потрошње на нивое из 2022. године, а затим ограничење раста потрошње на један одсто годишње, укидање појединих пореских олакшица за обновљиву енергију и појачање активности за поједине програме борбе против сиромаштва.
Прес секретар Беле куће, Карин Жан Пјер, рекла је да Бајден не би пристао да потпише такве мере јер, како је навела, никада неће форсирати да средња класа сноси терет смањења пореза за најбогатије, као што то чини тај закон. Бела кућа је позвала Конгрес да подигне границу дуга без услова, као што је то било три пута под Бајденовим републиканским претходником Доналдом Трампом.
Bajden: Možda nisam jedini koji može da pobedi Trampa, ali ja ga dobro poznajem

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САД: Представнички дом усвојио закон о подизању горње границе дуга се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.