Поједностављена процедура за гасни прикључак

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 13:59

Поједностављена процедура за гасни прикључак

Влада Србије усвојила је измене и допуне Уредбе о условима испоруке и снабдевања природним гасом, које предвиђају смањења трошкова и једноставнију процедуру за прикључење нових потрошача природног гаса. Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn Уз захтев за пуштање природног гаса, купац ће бити >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дужан да приложи уговор о снабдевању и пројектно-техничку и атестну документацију за унутрашњу гасну инсталацију, наведи се у Уредби, објавио је Службени гласник.
„У случају прикључења објекта на транспортни систем прилаже се или прибавља по службеној дужности употребна дозвола или дозвола за пробни рад, односно решење о одобрењу извођења радова у складу са законом којим се уређује планирање и изградња објеката са позитивним извештајем комисије за технички преглед унутрашње гасне инсталације“.
У случају прикључења објекта на дистрибутивни систем, када се унутрашња гасна инсталација гради у постојећем објекту, односно када је објекат изграђен на основу грађевинске дозволе која није обухватила унутрашњу гасну инсталацију, уз захтев за пуштање природног гаса, прилаже се или прибавља по службеној дужности и решење о одобрењу извођења радова за унутрашњу гасну инсталацију.
Када је објекат прикључен на дистрибутивни систем радног притиска мањег од шест бара са кућним мерно-регулационим сетом максималног капацитета до 10 метара кубних за стамбене зграде категорије А, наводи се да проверу испуњености услова за пуштање гаса у објекат врши комисија оператора система и купац не доставља извештај комисије за технички преглед унутрашње гасне инсталације формиране.
Измене и допуне Уредбе о условима испоруке и снабдевања природним гасом, које су усвојене прошле недеље, смањују трошак и убрзавају прикључење на гас, а то важи за потрошаче стамбених зграда категорије А, саопштила је раније Влада Србије. Директор Србијагаса Душан Бајатовић рекао је раније да цена прикључка за гас остаје иста, 780 евра са ПДВ-ом, али да потрошачи више неће плаћати таксе, док ће се сама процедура променити.
„До сада сте морали да одете у општину, предате пројекат гасификације, онда излази техничка комисија, плаћате таксе, па добијате употребну дозволу. Сада дајете пројекат у општини и све остало је на оператеру, ‘Србијагасу’ или неком другом оператеру на дистрибуцији, а у Србији их има 36, њима дајете пројекат. Они дођу да прикључе, излази комисија коју формира оператер, њу не плаћате ви и никога више не обавештавате“, навео је Бајатовић.
Према његовим речима, цена се неће мењати иако је дошло до пораста цене горива, радне снаге и репроматеријала, а сама процедура прикључивања на гас је поједностављена.
„Једном идете у општину, све остало решавате са оператером, он вас прикључује, пушта гас, каже да је инсталација у реду, при томе се и не враћате више у општину, скраћена и појефтињена процедура“, додао је Бајатовић.
Svetska banka: Rast BDP u Srbiji ove godine 2,3 odsto

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Поједностављена процедура за гасни прикључак се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.