Фон дер Лајен: ЕУ да задржи заједнички и кохерентан став према Кини

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Apr.2023, 17:40

Фон дер Лајен: ЕУ да задржи заједнички и кохерентан став према Кини

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен позвала је данас Европску унију да задржи заједнички и кохерентан став према Кини, након што су последње изјаве француског председника Емануела Макрона, којима је сугерисао да би тај блок требало да избегне да га САД уведу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << усукоб са Пекингом, изазвале подељене реакције. Фото: Танјуг/AP Photo/Virginia Mayo Како преноси Блумберг, Фон дер Лајен је посланицима Европског парламента у Стразбуру рекла да ЕУ треба да изврши јаснију диверзификацију од Кине и боље искористи своје инструменте трговинске одбране.
Макрон и Фон дер Лајен су раније овог месеца посетили Пекинг, након чега је француски председник рекао да ЕУ не би требало да постане „вазал“ у сукобу између САД и Кине.
Блумберг наводи да су Макронови коментари изазвали гнев и конфузију међу партнерима у ЕУ, а путовање је представљало покушај дипломатског удара на кинеског лидера Си Ђинпинга, који је настојао да подели САД и њихове дугогодишње савезника.
“Путовање је било неопходно да бисмо били сигурни да смо искрени и јасни у нашим порукама у Пекингу, као што смо у Бриселу или овде у Стразбуру. Ово је кључни део наших напора да дипломатским путем смањимо ризике, простор за неспоразуме, без обзира на то колико тешки разговори могу бити“, рекла је Фон дер Лајен.
Она је додала да ЕУ “може и мора“ да направи посебан приступ који јој оставља простор за сарадњу и са другим партнерима.
Japan: Napao premijera jer mu nisu dali da se kandiduje na izborima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фон дер Лајен: ЕУ да задржи заједнички и кохерентан став према Кини се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.