Вулкан Шивелуч наставља да избацује пепео, упозорење за авио-саобраћај

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Apr.2023, 07:46

Вулкан Шивелуч наставља да избацује пепео, упозорење за авио-саобраћај

Активни вулкан Шивелуч, на удаљеном руском полуострву Камчатка, наставио је данас да еруптира и да избацује пепео до 10 километара висине, због чега је и даље на снази упозорење за авио-саобраћај. Foto: Pixabay/Pexels/user 2286921
Један од најактивнијих руских вулкана, почео је да еруптира >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нешто после поноћи у уторак, по локалном времену, а на свом врхунцу, шест сати касније, облак пепела се проширио на површину од 108.000 квадратних километара, преноси Ројтерс.

У најновијем билтену Камчатског огранка Геофизичког института Руске академије наука, објављеном данас, наводи се: „Ерупција вулкана Шивелуч се наставља. Према сателитским подацима, емисија пепела достигла је око 10.000 метара надморске висине“.
Црвено упозорење које је издао Тим за реаговање на вулканске ерупције Камчатке (КВЕРТ) остаје на снази. У њему се наводи да вулкан „представља потенцијалну опасност за међународне и локалне авио-компаније“.
Неколико села на истоку полуострва прекривено је облаком пепела. Становницима је саветовано да не напуштају своје домове без потребе. Према научницима, пад пепела у селу Кључи је најјачи у последњих 60 година. Тамо је дебљина слоја пепела достигла 8 центиметара.
Око 24 сата након што је вулкан почео да еруптира, земљотрес јачине 5,8 степени Рихтерове скале погодио је обалу Камчатке, наводи се у извештају руског института.
Руски научници су саопштили да је реч о накнадном потресу земљотреса од 3. априла.
На полуострву Камчатка, које се налази на далеком истоку Русије, живи око 300.000 људи. Процењује се да је Шивелуч имао око 60 значајних ерупција у последњих 10.000 година, а последња велика била је 2007. године.
Еруптирао вулкан Мерапи у Индонезији

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вулкан Шивелуч наставља да избацује пепео, упозорење за авио-саобраћај се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.