Танасковић: Влада Србије сутра покреће откуп меркантилне пшенице од газдинстава

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Apr.2023, 14:29

Танасковић: Влада Србије сутра покреће откуп меркантилне пшенице од газдинстава

 Влада Србије сутра ће покренути откуп 50.000 тона меркантилне пшенице преко ребних резерви од физичких лица, а у петак биће расписан јавни позив за давање по хектару у износу од 9.000 динара, рекла је данас за Танјуг министарка пољопривреде Јелена Танасковић. Фото: Pixabay „Сутра ће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << на седници Владе Србије бити донета Уредба којом ћемо откупити 50.000 тона меркантилне пшенице и то пре свега од малих газдинстава – физичких лица, а преко Робних резерви“, рекла је министарка и навела да је та мера донета сходно ранијем састанку са ратарима.
Откуп пшенице биће од физичких лица, регистрованих носилаца пољопривредних газдинстава, у максималном износу од 100 тона по газдинству. Танасковић је подсетила да је 17. марта донет правилник о пољопривредним кредитима који могу да се користе, а Министарство ту субвенционише камату.
„У склопу мера подршке ратарима, сутра пуштамо на Влади Србије уредбу којом ће бити прописано да добију 9.000 динара по хектару. Јавни позив кренуће већ у петак и трајаће до 31. маја“, рекла је она.
Објаснила је да се у реализацији ове мере неће чекати крај јавног позива, јер се излази у сусрет ратарима да добију средства пред сетву.
„Како се ко буде пријављивао на еАграру од 7. априла надаље, и буде имао комплетну документацију, ићи ће исплата одмах“, поручила је Танасковић и истакла да је то велика новост. Министарка је казала да се од 2024. године мера субвенције исплате по хектару неће више везивати за септембар претходне године, како је било до сада, већ ће бити на основу 31. марта године за коју се мера ради.
„Важиће од 2024. године, а 2023. година остаје отворена да се, како ко испуњава услове, и пријави, а ми ћемо је плаћати по хектару што значи 6.000 динара плус 3.000 динара регреса за гориво“, објаснила је Танасковић.
Brnabić sa Zaracinom: BG za mir i stabilnost, očekuje se podrška za ZSO

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Танасковић: Влада Србије сутра покреће откуп меркантилне пшенице од газдинстава се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.