Ове навике уништавају рад наших бубрега

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2023, 15:00

Ове навике уништавају рад наших бубрега

Наши бубрези елиминишу токсине, неопходни су за раст костију јер регулишу ниво калијума и фосфора у крви, који су основа њихове структуре и стога су изузетно важни за правилно функционисање организма. Фото: Pixabay/mohamed_hassan Они такође активирају витамин Д из хране, претварајући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << га у калцитриол, који помаже у формирању костију, а такође ће регулисати крвни притисак, што је важно за одржавање здравља срца.
Кроз њих прође 180 литара крви. То значи да се наша плазма пречишћава 60 пута у једном дану. Од ове огромне количине, 99 одсто се враћа у циркулацију, а само око 1,5 литара се излучи у облику урина.
Срећом, здравље бубрега можемо заштитити само ако променимо неке навике које им шкоде, а циљ је превенција болести и одржавање здравља тела.
Превише протеина Протеини су суштински део здраве исхране, али ако бубрези не раде како треба, превише протеина може да им нашкоди. Проверите са својим лекаром да ли се ово односи на вас, можда ћете морати да једете мање порције протеина и јаја, риба и ораси су добри извори.
Превише соли Код неких људи већи унос соли може повећати крвни притисак и тако утицати на проблеме са бубрезима, али и довести до развоја камена у бубрегу. Биље које је богато минералима савршено ће заменити кухињску со. Осим што побољшава укус хране, биљке садрже бројне лековите састојке који јачају имунитет и побољшавају варење. Уместо соли можете додати оригано, босиљак, копар, мајчину душицу, рузмарин, нану, ловоров лист, мајоран, жалфију, кардамом, першун, семенке целера, црни бибер… Срце ће вам бити захвално за ову промену. Једите ове намирнице богате калијумом што је чешће могуће – одличне су за здравље срца.
Без дуванског дима Ако попушите само пар цигарета дневно – то је превише, а до данас сви знамо колико је дувански дим опасан за здравље кардиоваскуларног система. Када пушите, у телу се производи креатинин, који ће пронаћи пут до бубрега и негативно утицати на њих. Болести које утичу на функцију бубрега, попут дијабетеса и високог крвног притиска, такође погоршавају склоност ка пушењу цигарета, а пушачима је већа вероватноћа да ће бити потребна дијализа или трансплантација бубрега, показало је истраживање.
Опрезно са лековима против болова Сви имамо навику да узимамо лекове против болова, али нисмо свесни да то може бити штетно. Иако нису штетни ако се користе у малим количинама, дуготрајна употреба лекова против болова, посебно у великим количинама, штетно утиче на ткиво и структуру бубрега и може отежати доток крви у бубреге. Једна студија открива да је у просеку око 5.000 случајева отказивања бубрега у Америци резултат прекомерне употребе неких лекова против болова. Савет је да будете опрезни са конзумацијом лекова, а о томе је паметно разговарати са лекаром.
Koliko često treba da menjamo posteljinu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ове навике уништавају рад наших бубрега се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.