Изабран Дом народа БиХ, довршено успостављање власти на нивоу државе

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Jan.2023, 19:05

Изабран Дом народа БиХ, довршено успостављање власти на нивоу државе

 Данас су изабрани преостали хрватски и бошњачки делегати за Дом народа Парламента БиХ, у којем владајуће странке ХЏ БиХ, СНСД и „осморка“ имају тесну већину, а тиме је довршен процес формирања државне власти након избора у ктобру прошле године. Фото: WikimediaComonns/Martijn Munneke Из горњег, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << национално конципираног Дома народа ентитета Федерације БиХ за хрватски клуб државног Дома народа изабрана су три делегата из ХЏ-а БиХ, један је члан ХЏ-а 1990 и један странке За нове генерације (ЗНГ), пренела је Хина.
У хрватски клуб изабрани су председници ХЏ-а БиХ Драган Човић и ХЏ-а 1990. Илија Цвитановић, чиме је његова странка постала парламентарна на државном нивоу.
У бошњачком клубу државног Дома народа од пет делегата два долазе из редова Странке демократске акције (СДА) те по један из Странке за БиХ (СБиХ), Демократског фронта (ДФ) и странке Народа и правда (НиП).
Раније је у српском клубу Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика освојио четири од пет мандата, а један је припао Српској демократској странци (СДС).
Владајућа већина која је раније ове седмице изабрала нови сазив Савета министара БиХ имаће у државном Дому народа тесну већину од осам изасласника.
Четири има СНСД, три ХЏ БиХ, а један странка НиП која је део коалиције пробошњачке осморке.
Те странке имају квалификовану већину за доношење свих одлука у државном Дому народа, који је један од два дома уз доњи Заступнички дом Парламента БиХ.
Проблем би им могла стварати СДА која заједно са блиским ДФ-ом Жељка Комшића и Странком за БиХ могу бојкотовати одржавање седница тог дома.
У државном Дому народа СДП БиХ нема ниједног делегата.
Bocan-Harčenko: Osvetnička politika isključivo zapadna,a ne ruska metoda

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Изабран Дом народа БиХ, довршено успостављање власти на нивоу државе се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.