Фон дер Лајен: ЕУ ће покушати да успостави специјализовани суд

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Nov.2022, 12:07

Фон дер Лајен: ЕУ ће покушати да успостави специјализовани суд

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је данас да ће Европска унија покушати да успостави специјализовани суд, уз подршку Уједињених нација, за истрагу и кривично гоњење наводних ратних злочина које је Русија починила у Украјини.
„Спремни смо да почнемо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да радимо са међународном заједницом како бисмо добили најширу могуц́у међународну подршку за овај специјализовани суд“, рекла је фон дер Лајен, а преноси Ројтерс. Фото: Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP Како је рекла, ЕУ наставља да пружа подршку Међународном кривичном суду (МКС), тако да предлаже оснивање специјализованог суда, уз подршку Уједињених нација, који ц́е истраживати и кривично гонити „злочине агресије Русије“.
Украјина се залаже за стварање специјалног трибунала за кривично гоњење руских војних и политичких лидера које сматра одговорним за почетак рата.
Међународни кривични суд са седиштем у Хагу покренуо је сопствену истрагу о наводним злочинима против човечности и ратним злочинама неколико дана након почетка напада Русије 24. фебруара, али нема надлежност да кривично гони у Украјини.
Русија негира да су на мети њених напада цивили.
Tri kineska astronauta stigla na kinesku svemirsku stanicu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фон дер Лајен: ЕУ ће покушати да успостави специјализовани суд се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.