Представа „Нора (Луткина кућа)“ у Српском народном позоришту

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Nov.2022, 16:30

Представа „Нора (Луткина кућа)“ у Српском народном позоришту

Представа „Нора (Луткина кућа)“ биће изведена сутра, 30. новембра у 19.30 часова на сцени Пера Добриновић у Српском народном позоришту. Фото: Народно позориште Модерна грађанска драма „Нора (Луткина кућа)“ својом је појавом 1879. године привукла велику позорност ради несвакидашње >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << теме за то време.
Ибсен је верно приказао жену чија је улога у породици била толико једноставна и подређена да је Нора сва своја размишљања и поступке морала да кроји онако како је одговарало њезином мужу.
Заплети и расплети ове драме одвијају се током неколико дана у благданском раздобљу, а сви велики проблеми једне породице стали су у једноставност малог стана у норвешком граду.
У овоме се делу испреплићу особна Норина, породична, али и друштвена драма те многа социјална питања. Вишеслојан проблем лажне идиле грађанског живота и срећне породице скривен је иза врата мирног дома пуног деце.
Драма је писана у три чина. Ибсен је користио ретроспективну технику па како радња напредује, тако сазнајемо све више детаља и тајни из прошлости. Дела учињена у прошлости имају знатан утицај на развој радње те обликују садашње понашање ликова. Елементи модерне драме препознатљиви су у замени вањских сукоба унутарњим, увођењу модерних тема и мотива потраге за индивидуалношћу те немогућности квалитетне комуникације.
Дело „Нора“ коморна је драма с редуцираним бројем ликова, простора и времена.
Позорност је пребачена на детаљну психолошку мотивацију ликова. Костимирани плес симбол је маске коју супружници носе док се претварају да им је брак срећан и складан, а кућа лутака назив је за дом породице Хелмер у којем је Нора само лутка којом други управљају и манипулишу.
Decembarski Zmajdani lepih reči za lepši početak decembra

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Представа „Нора (Луткина кућа)“ у Српском народном позоришту се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.