Вујовић: Држава наставља да подстиче индустрију рециклаже

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Nov.2022, 13:24

Вујовић: Држава наставља да подстиче индустрију рециклаже

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас производне погоне фабрике за рециклажу отпадних гума „Еко рисајклинг“ у Сиригу, која годишње преради више од 22.000 тона гуменог отпада. Фото: Танјуг/Раде Прелић Вујовићева је истакла да компанија „Еко рисајклинг“, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као и остале фирме у Србији које се баве овом делатношћу, раде важан посао за очување животне средине и додала да ће држава наставити да подстиче рециклажну индустрију.
„Прерадом отпадне гуме добија се нова употребна вредност, што је у складу са приницима циркуларне економије којој тежимо и Зеленом агендом чије циљеве желимо да испунимо. Производ који се добије рециклажом гума користи се за израду подлога за спортске терене и дечја игралишта, лежеће полицајце, паркинг стубове, а велики потенцијал постоји и за његово коришћење у прављењу асфалтних мешавина за изградњу путева“, подсетила је Вујовићва.
Министарка је навела да је изузетно важно одговарајуће управљање отпадним гумама, с обзиром на то да су лако запаљиве, ако се одлажу на несанитарним депонијима, а чак и ако до тога не дође, јако дуго могу да опстану у природи. „У претходном периоду унапредили смо систем исплате подстицајних средства за рециклере која се сада обавља квартално, а не једном годишње за отпад третиран у претходној години, како је то било раније. Наставићемо да подстичемо ову грану привреде и сарадњу са рециклерима, како бисмо заједно унапређивали систем управљања отпадом у нашој земљи, јер то је један од приоритета владе и Министарства које водим“, рекла је министарка Вујовић.
Директор продаје у фирми „Еко рисајклинг“ Ненад Ратковић навео је да фабрика у Сиригу може да преради 36.000 тона гуме годишње. „Претходних година смо прикупљали и прерађивали између 20.000 тона и 22.000 тона годишње, а сада са новим приступом Министарства заштите животне средине у исплати подстицајних средстава, у могућности смо да унапредимо пословање. Ове године имаћемо више од 24.000 тона прерађене отпадне гуме“, рекао је Ратковић.
Додао је да се у фабрици користи најприхватљивија технологија која се користи свуда у свету. „У питању је механичка прерада сечењем и резањем у више фаза на амбијенталној температури, тако да је комплетна технолошка обрада без било каквих негативних утицаја на животну средину“, објаснио је Ратковић.
Навео је да се у процесу прераде гуме користи једино електрична енергија, као и да је у току нова инвестиција компаније у соларну електрану која ће омогућити део енергије из обновљивих извора, саопштило је Министарство заштите животне средине.
Brnabić: Prijem u GPVI veliko priznanje za Srbiju

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Вујовић: Држава наставља да подстиче индустрију рециклаже се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.