Европске акције наставиле пад четврту сесију узастопно

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Okt.2022, 10:34

Европске акције наставиле пад четврту сесију узастопно

Европске акције су наставиле данас пад четврту трговинску сесију узастопно, пошто инвеститоре брине утицај ескалације руско-украјинског сукоба и решеност централних банака да укроте инфлацију на рачун привредног раста и компанијских профита. Фото: Pixabay/Gerd Altmann Паневриопски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << индекс STOKS 600 пао је за 0,6 процената до 7:08 часова по средњоевропском времену, дотакавши најнижи ниво од 3. октобра, јавља Ројтерс.
У последње четири трговинске сесије, овај индекс је потонуо за више од 3,0 посто због страховања тржишних актета да ће водеће централне банке у свету, пре свега америчке Федералне резерве (ФЕД), наставити с агресивним подизањем каматних стопа како би обуздале инфлацију.
Та страховања су се појачала након података који су показали високу отпорност америчког тржишта рада у септембру, што је распршило наде у скорији заокрет монетарне политике ФЕД-а.
Министарство рада САД је објавило у петак увече да су амерички послодавци отворили у септембру 263.000 нових радних места и да је стопа незапослености пала на 3,5 посто, док су економисти предвиђали да ће износити 3,7 процената. Сви секторски подиндекси у оквиру индекса STOKS 600 били су на силазној путању на раном трговању, предвођени падом технолошких акција од 1,4 одсто.
Акције произвођача чипова, укључујући Infineon и BE Semikondaktor, изгубиле су између 1,0 и 2,0 посто вредности, након што је Вашингтон објавио сет мера о контроли извоза, међу којима је забрана одређених чипова кинеских компанија који се производе било где у свету уз коришћење америчке опреме.
С друге стране, акције Реноа су скочиле за 4,4 процента после извештаја Ројтерса да Нисан Мотор врши притисак на француског партнера да смањи свој удео у јапанској компанији што је више могуће и да би могао да размотри прикупљање средстава за откуп акција.
Erdogan: Evropu čeka teška zima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Европске акције наставиле пад четврту сесију узастопно се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.