Наставак успешне сарадње Универзитета у Новом Саду и НИС-а

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Okt.2022, 08:51

Наставак успешне сарадње Универзитета у Новом Саду и НИС-а

Наставак дугогодишње успешне сарадње Универзитета у Новом Саду и Нафтне индустрије Србије формално је обележен потписивањем новог Меморандума о стратешкој сарадњи. Фото: Градске инфо У фокусу наставка сарадње и даље ће бити области образовања, истраживања и трансфера знања, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као и традиционална сарадња са Фондом за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета, кроз који ова компанија већ дуги низ година даје активан допринос образовању квалитетних стручњака и научног подмлатка.
Поред кровног меморандума са Универзитетом, компанија НИС је овом приликом закључила меморандум о сарадњи са Филозофским факултетом, којим су детаљније прецизиране области сарадње са овом високошколском институцијом. Споразуме су у име институција потписали проф. др Никола Јорговановић, проректор за науку и уметност Универзитета у Новом Саду, др Снежана Лакићевић, саветник заменика генералног директора НИС-а и проф. др Ивана Живанчевић-Секеруш, декан Филозофског факултета.
Церемонији потписивања споразума присуствовао је и проректор за наставу и студентске активности проф. др Ђорђе Херцег.
„Велико нам је задовољство што је Нафтна индустрија Србије препознала значај ове институције и факултета који припадају нашем универзитету“, рекао је проректор Никола Јорговановић.
Говорећи о значају сарадње Универзитета и НИС-а, он је посебно истакао важност досадашњих заједничких активности две институције, не само за Универзитет и његове факултете, већ и за студенте који су финансирани из Фонда за даровите студенте чије су стипендије, између осталог, обезбеђене и кроз средства НИС-а. „Нафтна индустрија Србије је компанија која је препознала да улагањем у образовање и у Универзитет, који се налази у граду у којем је и седиште компаније, добија значајне кадрове и значајне људске ресурсе које они касније имају на располагању. Као веома одговорна компанија они су уложили значајна средства да та сарадња буде добра и да траје већ више од 12 година“, закључио је проректор Јорговановић.
„Новосадски универзитет је једна од најзначајнијих институција не само у АП Војводини, него и у Србији и велики број наших колега долази са Универзитета у Новом Саду, са различитих факултета“, рекла је др Снежана Лакићевић, наводећи да се један од најзначајнијих разлога сарадње са Универзитетом огледа у важности запошљавања квалитетних кадрова и едукацији младих људи који треба да наставе посао у највећој компанији у Србији.
„Други разлог су пројекти од интереса за бизнис процесе у нашој компанији, јер на Новосадском универзитету, кроз стручњаке који овде раде, увек можемо да унапређујемо процесе, који фактички значе опстанак наше компаније на тржишту“, додала је она.
Поред тога, др Снежана Лакићевић је истакла да су многи студијски програми прилагођени потребама компаније НИС, те да је сарадња са професорима на УНС-у сваке године све значајнија.
Фото: PrtSc/Универзитет у Новом Саду Дајући посебан осврт на сарадњу са Филозофским факултетом, са којим је овом приликом такође закључен меморандум о сарадњи, саветник заменика генералног директора НИС-а је навела да се на овом факултету реализују врло значајни студијски програми за ову компанију, као што су психологија, педагогија, руски језик и румунски језик, те да ће две институције наставити ову сарадњу у различитим сегментима. Декан Филозофског факултета проф. др Ивана Живанчевић-Секеруш је навела да је Факултет већ реализовао велики састанак са разним послодавцима, с обзиром да Национални савет за високо образовање захтева да у новој акредитацији сви студенти основних и мастер студија имају праксу током студија.
„Нама је врло значајно да наши студенти кроз овај уговор, између осталог, добију шансу да обаве део праксе и та пракса ће се бодовати. То је нешто што је први пут урађено и односи се не само на професоре језика, већ и на психологе и све остале профиле“, нагласила је професор Живанчевић-Секеруш.
Најновијим меморандумом о стратешкој сарадњи НИС-а и Универзитета планирано је да Универзитет настави да даје свој допринос развоју интелектуалног капитала НИС-а, путем школовања стручњака НИС-а на свим нивоима високог образовања, као и стручном усавршавању запослених НИС-а. Такође, меморандум предвиђа и могућност организовања обука и тренинга, стручних саветовања и консултација, као и реализацију заједничких пројеката.
Поред тога, за Универзитет је нарочито важна подршка коју компанија НИС пружа раду Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника, који сваке године обезбеђује стипендије за најбоље студенте Универзитета.
Циљ Фонда је да систематски и организовано подстиче развој даровитих студената и младих научних радника и уметника у свим образовно-научним и образовно-уметничким пољима. Средства за рад Фонда обезбеђују сви факултети Универзитета у Новом Саду, као и институције изван Универзитета, међу којима су: Град Нови Сад, Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност, ДДОР Нови Сад, Јавно комунално предузеће „Информатика“, Институт за ратарство и повртарство, Синдикат високог образовања Србије, као и компанија НИС.
Promovisani novi doktori nauka sa šest fakulteta UNS-a

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Наставак успешне сарадње Универзитета у Новом Саду и НИС-а се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.