ТВ Ал-Кахира Ал-Ихбарија: Разговори о ситуацији у Гази настављени у Дохи

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Feb.2024, 17:33

ТВ Ал-Кахира Ал-Ихбарија: Разговори о ситуацији у Гази настављени у Дохи

ТВ Ал-Кахира Ал-Ихбарија: Разговори о ситуацији у Гази настављени у Разговори о ситуацији у Гази, у којима учествују делегације Египта, Израела, Катара и САД, настављени су у Дохи, јавила је телевизија Ал-Кахира Ал-Ихбарија, позивајући се на египатске изворе. Фото: Танјуг/AP Photo/Hatem >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ali Према наводима неименованих извора, састанку присуствују и припадници палестинског покрета Хамас.
Након завршетка консултација у Катару, стране ће кренути у Каиро да наставе разговоре у циљу успостављања примирја у Гази и размене израелских талаца које држи Хамас за палестинске затворенике које држи Израел.
Извори су за телевизију, такође, рекли да ће разговори у Каиру и Дохи бити део процеса који је покренут на консултацијама у Паризу 23. и 24. фебруара.
Раније је новински сајт Аксиос објавио, позивајући се на неименоване изворе, да су у Паризу, САД, Египат и Катар израелским преговарачима представили нови, детаљнији оквир за договор о таоцима.
Унапређени оквир предлаже да Хамас ослободи око 40 талаца у замену за шестонедељни прекид ватре и ослобађање стотина палестинских затвореника.
Извори су додали да америчке власти желе да постигну договор пре почетка светог муслиманског месеца Рамазана 11. марта.
Водећи извор у милитантној групи Хамас рекао је да атмосфера оптимизма у погледу близине постизања споразума о могућем споразуму о размени затвореника не одражава истину, након што се у извештајима говори о напретку у преговорима који може дозволити склапање споразума пре месеца Рамазана, пренела је Ал Џазира. Неименовани извор је додао у саопштењу да се Хамас позитивно односио према посредницима како би окончали патњу палестинског народа и зауставили рат истребљења којем су они изложени у Гази, оптужујући израелског премијера Бењамина Нетањахуа да је избегао одговор на најважније захтеве отпора, а то су заустављање агресије, потпуно повлачење окупационих снага и повратак расељених.
Исти извор је навео да је убијање палестинског народа изгладњивањем на северу геноцидни злочин који угрожава читав процес преговора.
Израелска телевизија је раније данас цитирала израелске изворе да постоји оптимизам да ће споразуми бити постигнути пре месеца Рамазана, који почиње за мање од две недеље, али је цитирала безбедносног званичника да потенцијални споразум неће спречити копнене операције у Рафи, јужно од појаса Газе.
Израелски Канал 12 цитирао је израелског званичника, чији идентитет није открио, да је дошло до великог напретка и чврсте основе за разговоре, изражавајући оптимизам у погледу постизања споразума о могућој размени заробљеника.
Тензије на Блиском истоку поново су се распламсале 7. октобра 2023. године, након што су милитанти палестинске групе Хамас извели изненадни упад на израелску територију из Појаса Газе.
Хамас је напад описао као одговор на агресивне акције израелских власти против џамије Ал-Акса у старом граду у Јерусалиму.
Oko 50 odsto zapadnog naoružanja Ukrajini ne stiže na vreme?

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак ТВ Ал-Кахира Ал-Ихбарија: Разговори о ситуацији у Гази настављени у Дохи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.