Предат захтев за оцену уставности забране динара на КиМ, тражи се привремена мера

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Feb.2024, 18:06

Предат захтев за оцену уставности забране динара на КиМ, тражи се привремена мера

Адвокат Василије Арсић изјавио данас да је Уставном суду у Приштини предао захтев за оцену уставности и законитости члана 35, уредбе Централне банке Косова, о забрани промета динара на Косову и Метохији. Фото: Градске инфо Он је напоменуо да је од Уставног суда затражена привремена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мера, док не буде донета одлука о оцени уставности уредбе, да се дозволиупотреба динара као платежног средства на КиМ.
Арсић је истакао да ту уредба сматра противзаконитом и противуставном, јер Централна банка у Приштини нема мандат да доноси такве врсте одлука.
„На Косову још није донет закон који регулише валуту која ће бити у оптицају, а притом постоји уредба Унмика која је још увек на снази од 1999. године, која регулишу да је динар валута која је прихватљива и која функционише у платном промету уз неке надокнаде“, рекао је Арсић.
Уредба Централне банке, каже он, на директан начин угрожава основна људска права загарантована српској заједници.
„Људи који остварују примања из централне Србије не могу да остваре право на живот зато што немају средства на живот. Не могу да остваре право на имовину која су стекли на основу плата и пензија. У складу са тим, сматрамо да су повређена основна људска права загарантована Уставом и тражимо да Уставни суд, члан 35 те поменуте Уредбе поништи“, нагласио је Арсић.
Rusija će u 2024. povećati proizvodnju gasa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Предат захтев за оцену уставности забране динара на КиМ, тражи се привремена мера се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.