Ако желите чисту кожу и блистав тен, повећајте дозу ових витамина!

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 17:01

Ако желите чисту кожу и блистав тен, повећајте дозу ових витамина!

Нега коже треба да буде један од приоритета када је у питању ваше здравље. Фото: Pixabay/guvo59 Да бисте га одржали здравим, препоручљиво је избегавати излагање ултраљубичастим зрацима и носити заштитну крему за сунчање.
Али ако желите чисту кожу и блистав тен, повећајте дозу ових >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << витамина. Али немојте потпуно избегавати сунце.
Наиме, само 10 до 15 минута дневног излагања помаже у производњи витамина Д, који је један од најнеопходнијих вашој кожи. Узимање витамина Д, али и неких других витамина, помоћи ће вам да смањите црвенило, боре, суву кожу и тамне флеке на телу.
Витамин Д Витамин Д се најчешће ствара када ваша кожа упија сунчеву светлост. Холестерол се затим претвара у витамин Д, који иде у јетру и бубреге, који настављају пренос у телу како би створили здраве ћелије. Ово игра посебно важну улогу у тонусу коже, а такође може помоћи у лечењу псоријазе. Препоручени дневни унос витамина Д од 600 универзалних јединица (ИУ) дневно. Веће дозе се препоручују особама старијим од 70 година и трудницама. Осим излагања сунцу, витамин Д можете повећати једењем житарица, сока од поморанџе и јогурта, лососа, туњевине и бакалара.
Витамин Ц Витамин Ц се налази у високим нивоима у спољашњим и унутрашњим слојевима коже. Помаже у борби против рака, али такође помаже у производњи колагена. На овај начин помаже у одржавању здраве коже. Орално узимање витамина Ц може повећати ефикасност крема за сунчање нанесене на вашу кожу како би се заштитиле од штетних сунчевих УВ зрака. Помаже у лечењу оштећене коже и у неким случајевима смањује појаву бора. Адекватан унос витамина Ц такође може помоћи да се поправи и спречи сува кожа. Једите више цитрусног воћа, али и друге намирнице богате овим витамином, попут броколија, спанаћа и јагода.
Витамин Е Као и витамин Ц, витамин Е је антиоксиданс. Његова главна функција у нези коже је заштита од оштећења од сунца. Витамин Е апсорбује ултраљубичасто светло, што може спречити тамне мрље и боре. Нормално, тело производи витамин Е кроз себум, масну супстанцу која се емитује кроз поре коже. У правом балансу, себум помаже у одржавању коже и спречава исушивање. Витамин Е такође помаже у лечењу упале коже. Ако вам недостаје витамин Е, препоручљиво је да конзумирате орашасте плодове и семенке и користите суплементе који га садрже.
Витамин К Витамин К је неопходан у процесу згрушавања крви у телу, што помаже телу да зацели ране, модрице и подручја захваћена операцијом. Такође, сматра се да основне функције витамина К помажу код одређених стања коже, као што су стрије, ожиљци, подочњаци и проширене вене. Врло често може бити саставни део различитих крема за кожу јер третира различита стања коже. Међутим, можете га наћи у намирницама као што су: кељ, зелена салата, боранија, спанаћ и купус.
Da li trudnice treba da treniraju?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ако желите чисту кожу и блистав тен, повећајте дозу ових витамина! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.