Ова италијанска породица заслужна је за производњу пића богова у којима данас уживамо на Фрушкој гори, а данашњи власници и узгајивачи вин

Izvor: GradskeInfo.rs, 11.Feb.2024, 17:56

Ова италијанска породица заслужна је за производњу пића богова у којима данас уживамо на Фрушкој гори, а данашњи власници и узгајивачи вин

Познато је да су обронци Фрушке горе богати винаријама и виноградима које данас производе нека од светски познатих вина. Међутим, мало је познато да је за развој ове винске традиције заслужна једна италијанска породица. Фото: elements.envato.com Италијани су препознатљиви по изузетној >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << гастрономији и испијању првокласних вина, ипак, стицајем околности, изгледа да ни Срби нису далеко од њих, с обзиром да су нам они у аманет оставили знање и културу узгајања грожђа која се одржава и негује и данас.
Фото: Pixabay Новосадски вински пут представља праву ризницу вина и винове лозе, а на том путу можете се упознати са историјом новосадских виноградара, као и разних винарија које се налазе у Лединцима, Раковцу, Ковиљу, Иригу и слично.
Трагом властелинске породице Одескалки Западни део Фрушке горе, између Дунава на северу и границе са Хрватском на западу је признат виноградарски крај познат и по томе што су се ту налазили виногради и вински подруми италијанске властелинске породице Одескалки. Ова породица дошла је на просторе Фрушке горе након одласка Турака са простора Србије. Трагови Одескалкијевих видљиви су и данас, било да се ради о памћењу, традицији или о материјалним сведочанствима њиховог сремског винског искуства.
Фото: ТОНС Властелинство Одескалкијевих је обухватало горњосремску регију са центром у Илоку и доњосремску регију са центром у Иригу. Гроф Ливије Одескалки и његови потомци су у великој мери заслужни за развој винске традиције Срема. Писани извори такође указују и да је захваљујући породици Одескалки 1826. године основана прва винарија у Ердевику.
Фото: screesnshot/YT Многи винари ће се позвати на чињеницу да се савремени виногради налазе баш где и они Одескалкијевих, а на појединим местима биће и маестрално пројектованих и изграђених винских подрума, те винска вила са парком у Бикић Долу што све заједно наговештава некадашњу лепоту и богатство повлашћеног племства. На петом винском путу, који су, из Туристичке организације Новог Сада, назвали Трагом властелинске породице Одескалки, налазе се следеће винарије: Винарија Дудан (Сусек), Три међе и облак и Винарија „Gaston Wine“ (Нештин), Винарија Тривановић, Винарија Подрум Дангуба и Винарија Моловин (Шид), Винарија Винат, Винарија Ердевик и Салаш – Винарија Брестовачки (Ердевик), Винарија Илић-Нијемчевић (Бикић До).
Фото: nsuzivo.rs/Pavle Pejić Звонимир Дудан је власник Винарије “Дудан” из Сусека, а како је истакао на својим друштвеним мрежама, вино није “мед и млеко”, већ труд и рад чијим резултатима ћемо се, највероватније, радовати. Комад земље на ком се протеже његово имање, до 1937. припадало је породици Одескалки. Газзда имања увек мора да буде спреман да учи нове ствари, а његова идеја је такође да посета Винарији “Дудан”, осим очекиваног садржаја које винарије нуде, буде и упознавање са вредностима оближње Цркве Св. Арханђела или неко друго изненађење које нуди сусечка стварност, наводе из ТОНС-а.
Тамјаника, мерло, шардоне… На падинама западне Фрушке горе данас је све више винограда и одличних вина које се ствара из неколико сортимената грожђа: италијански ризлинг, рајнски ризлинг, шардоне, совињон бели, траминац, пино сиви, мерло, мускат хамбург, каберне совињон, вранац, тамјаника, шираз, франковка, пино црни, пробус, марселан и др.
Уколико сте и ви љубитељи овог пића богова, како га многи називају, дуж главних новосадских туристичких рута налазе се многобројне винотеке и продавнице где можете затражити савет у вези са одабиром, а затим купити фрушкогорска и вина других региона.
Sajam zavičaja predstavio kulturnu baštinu različitih krajeva Srbije (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ова италијанска породица заслужна је за производњу пића богова у којима данас уживамо на Фрушкој гори, а данашњи власници и узгајивачи винове лозе настављају ову традицију (ФОТО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.