Додик: СНСД за европски пут без наметања лажног високог представника

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 20:11

Додик: СНСД за европски пут без наметања лажног високог представника

Председник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик поручио је данас је СНСД опредељен за европски пут Босне и Херцеговине који, како је навео, не подразумева наметања „лажног високог представника“ Кристијана Шмита. Фото: Танјуг/Владимир >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Шпорчић „Уколико Шмит ишта учини, договори са састанака не важе и у том случају нема европског пута за БиХ. Ако могу да иду с његовим одлукама или само својим, онда нека иду. Ми у томе нећемо учествовати, шта год то било. На састанку лидера странака које чине власт на нивоу БиХ договорено је формирање радних група чији је циљ усаглашавање три закона – закона о суду, закона о сукобу интереса и Изборног закона“, написао је Додик на друштвеној мрежи X.
Додао је да закон о сукобу интереса на нивоу институција БиХ неће третирати сукоб интереса на нижим нивоима власти јер ће они ће донети своје законе. „Око закона о судовима има конфузија, има више текстова и радна група би то требало да усагласи. Када је реч о закону о спречавању прања новца и финансирања терористичких организација, сматрам да ће овај закон бити усаглашен и усвојен“, навео је Додик.
Он је истакао и да је договорено да се у априлу стави на дневни ред закон о Уставном суду БиХ и избору судија.
„Договорено је и да се у априлу стави на дневни ред закон о Уставном суду БиХ и избору домаћих судија. ЕУ би требало да одреди конкретан датум преговора. Апелујемо на ЕУ – ако нам дате преговоре, а не дате датум, ништа нам нисте дали. Ако нема датума, онда се ЕУ играла с нама. Ако нема датума, онда БиХ наставља да буде колонија која нема суверенитет да води преговоре“, поручио је председник Српске.
Он је нагласио да се Устав БиХ мора поштовати и да су са тим сагласни сви партнери у власти. У Сарајеву је раније данас одржан састанак лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ на којем је договорен Закон о спречавању прања новца и финансирању терористичких организација, као и формирање три радне групе које би требало да усагласе законе о сукобу интереса, судовима и Изборни закон.
Vesić: Rezolucija EP još jedna u nizu negativnih rezolucija o Srbiji

 
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Додик: СНСД за европски пут без наметања лажног високог представника се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.