Вучић: Уклањање динара са КиМ противзаконито и представља провокацију

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Feb.2024, 18:06

Вучић: Уклањање динара са КиМ противзаконито и представља провокацију

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас на заједничкој конференцији за новинаре у Београду са немачким министром одбране Борисом Писторијусом да не постоји сагласност по питању уклањања динара са КиМ, указујући да Србија, у складу са повељом Уједињених нација, сматра >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да је уклањање динара са Косова и Метохије потпуно противзаконито и да то није питање некаквих прелазних одредаба и давања више времена. Фото: Instagram/buducnostsrbijeav „Зато што је финансирање здравственог и школског система нешто што је део и првог Бриселског споразума од пре 11 година и сваког другог споразума после тога. Само желим да то знате и не постоји ни један други папир који би показао било шта другачије. Реч је о директној провокацији коју нико не разуме, зашто неко спроводи осим у циљу потпуног етничког чишћења Срба са Косова и Метохије“, рекао је Вучић.
Што се тиче Косова и Метохије наше су позиције потпуно различите, имајући у виду да је Немачка један од главних протагониста признања независног Косова и те политике. „Ми имамо потпуно другачију политику, усклађену са повељом Уједињених нација и резолуцијом 1244 која је и даље на снази. Разликујемо се по том питању, али добро разумемо да је дијалог једино решење за излаз из кризе“, рекао је Вучић.
Он је додао да ће српски органи наставити да спроводе истрагу по питању догађаја од 24. септембра, али је замолио и Немачку да се у оквиру Еулекса – пошто, како каже, постоји гласно ћутање – коначно спроведе истрага о покушају убиства најмање седморице Срба, од тога двоје деце на које је пуцано и који су рањени само зато што су носили божићно дрво или они који су покушали убити Драгишу Гаљака који је са два метка погођен у леђа од стране Куртијеве полиције.
„Волели бисмо да се ту стандарди изједначе. Ми имамо добру комуникацију са НАТО-ом, професионалну, врло коректну. Наставићемо такву сарадњу да имамо и у будуће“, рекао је он. Он је такође истакао да важност прикључења ЕУ остаје циљ Србије и да су, у складу са тим, одржани веома фер и поштени избори, као и да ће Србија прихватити све препоруке ОДИХР-а.
„Позвали смо припаднике и представнике ОДИХР-а да учествују у посматрању чак и наших локалних избора, иако то није наша обавеза, али смо и то урадили да бисмо показали да ништа не кријемо зато што мислим да имамо толико чврст и толико јасан легитимитет“, рекао је Вучић.
Вучић је казао да Србија нема чега да се плаши и да је веома важно да се поштују правила и међународно правне норме, али је такође важно да се смањи мешање у унутрашње послове других земаља, јер се Србија не меша никоме у њихове унутрашње послове.
Вучић је рекао да је поновио да Србија подржава територијални интегритет БиХ као међународно признате државе и да никада није доводила у питање интегритет Босне и Херцеговине, као што никада није доводила у питање интегритет ентитета Републике Српске у оквиру Босне и Херцеговине. „И ми смо поштовали сваки договор и поштоваћемо увек у будућности договор три народа, консензус три народа и Дејтонски мировни споразум и стварно спровођење Дејтонског мировног споразума, а не интерпретацију како коме падне на памет“, рекао је Вучић.
Vučić: Čuvaćemo stabilnost-moja reč znači više nego mnogi potpisi u regionu i Evropi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Уклањање динара са КиМ противзаконито и представља провокацију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.