САНУ представила програм до краја априла и сајт са дигиталном архивом

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Jan.2024, 21:00

САНУ представила програм до краја априла и сајт са дигиталном архивом

Српска академија наука и уметности (САНУ) данас је представила свој програм до краја априла, као и сајт свог Аудиовизуелног архива и центра за дигитализацију културног наслеђа. Фото: WikimediaCommons/Filip Knežić На конференцији за новинаре у седишту САНУ, управник њеног Аудиовизуелног >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << архива и центра за дигитализацију Александар Костић је рекао да је основан пре неколико година са циљем да се дигитализује највреднија грађа академије, али и других установа културе и приватних збирки.
Представљајући сајт ava.sanu.ac.rs, Костић је подсетио да академија поседује рукописе из 13, 14. и 15. века, ретке штампане књиге, као и сва издања САНУ и њених претходница од половине 19. века.
Према његовим речима, до сада је дигитализовано око 41.000 књига, докумената, фотографија и другог, и направљено је око 1.550.000 снимака, а интернет презентација тренутно садржи шест пројеката и оперише са око 10.000 објеката и око 700.000 снимака.
Костић је навео да је сајт сада приступачан на десктопу, а ради се презентација за телефон и таблет, која ће бити „у најскорије време“, а намера је и да се направи енглеска верзија, јер наше културно наслеђе треба промовисати и ван Србије.
Међу шест пројеката су заоставштина сликара Миће Поповића са дневницима, књигама снимања и приватним фотографијама, грађа везана за Јосифа Панчића, односно његове теренске бележнице, документа и преписка, као и фотографије на стакленим плочама које је двадесетих година прошлог века снимио хистолог проф. Александар Ђ. Костић, наведено је у САНУ. Говорећи о предстојећим активностима САНУ, њен потпредседник Миодраг Марковић је издвојио 30. јануара гостујуће предавање „Будућност кардиологије“ директора Центра за молекуларну кардиологију Универзитета у Цириху Томаса Лушера.
Костић је рекао да ће 6. фебруара у оквиру „Трибине библиотеке САНУ“ бити представљен „Речник појмова ликовних уметности и архитектуре. Том 3“, ког је описао као „још једно од капиталних дела академије, равно најбољим издањима као што је ‘Оксфордски речник уметности'“.
Како је најављено, за 12. март је планирана изложба у Галерији САНУ „Урош Предић.
Живот посвећен лепоти и уметности“, понешто модификована верзија изложбе која је током 2022/2023. године одржана у Галерији Матице српске у Новом Саду.
До краја априла, у Галерији науке и технике САНУ, планиране су и изложбе „Недеља свести о мозгу 2024 и „Дигиталне технологије у образовању, најавили су из академије.
Свечана академија поводом завршнице издавања преписа „Душановог законика“ предвиђена је за 25. април, а Марковић је истакао да ће тиме, у шест томова и седам књига, бити заокружено свих познатих 27 преписа законика, „који ће бити у потпуности доступан за истраживања“.
Марковић је, између осталог, најавио и да ће САНУ у 2024. обележавати „Годину академика Владимира Р. Петковића (1874-1956)“, једног од наших најзначајнијих историчара уметности, професора Београдског универзитета, управника Народног музеја и директора Археолошког института САНУ.
Вучевић са Боцан-Харченком: Захвални Русији на подршци очувању суверенитета СРБ

Преузмите андроид апликацију.
Чланак САНУ представила програм до краја априла и сајт са дигиталном архивом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.