Са овим намирницама можете зауставити жељу за шећером!

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jan.2024, 15:00

Са овим намирницама можете зауставити жељу за шећером!

Људи имају урођену жељу за слаткишима. Једноставни угљени хидрати (такође познати као шећери) осветљавају делове мозга који ослобађају ендорфине или хормоне доброг осећаја. Фото: Pixabay/Hans Проблем је што једемо превише додатог шећера. Према националним подацима о потрошњи хране, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << просечна одрасла особа тренутно поједе око 17 кашичица (270 калорија или 68 грама) додатог шећера сваког дана.
Америчко удружење за срце препоручује женама да ограниче унос шећера на 6 кашичица (100 калорија или 25 грама) дневно за жене и 9 кашичица (150 калорија или 36 грама) дневно за мушкарце.
Истраживања показују да вишак шећера може повећати ризик од гојазности, дијабетеса типа 2, кардиоваскуларних болести, системских упала и многих других стања.
Једна студија објављена известила је да су појединци који су конзумирали веће количине шећера такође имали већи ризик од негативних здравствених исхода и смрти у поређењу са онима који су имали најмање доданог шећера у својој исхрани.
Студија је такође открила да природно слатка храна као што је воће не повећава ризик по здравље.
Сушено воће Суво воће је одлична опција за уживање уместо да узмете кесу гумених или других бомбона без есенцијалних хранљивих материја. Суво воће обезбеђује све корисне витамине, минерале, влакна и фитонутријенте свежег, али у интензивније слатком паковању. Држите порције сувог воћа под контролом јер се калорије могу брзо сабрати. На пример, пет до шест сувих кајсија има око 110 калорија, док три свеже кајсије имају око 60 калорија.
Тамна чоколада Тамна чоколада је диван начин да се борите против жудње за нечим слатким и чоколадним у исто време. Тамна чоколада има већи ниво какаоа, који садржи корисне антиоксиданте који помажу у снижавању крвног притиска, побољшавају ниво холестерола и смањују укупан ризик од срчаних обољења. Потражите тамну чоколаду која садржи најмање 70 посто какаа и уживајте у умереним количинама како бисте држали калорије под контролом.
Воће Воће је природно слатко и може угушити вашу жељу за шећером. Природни шећер у бобицама, јабукама, цитрусима, грожђу и другом воћу задовољиће ваше сладокусце. Влакна у воћу ће одложити варење и апсорпцију угљених хидрата тако да повећавају ваше задовољство како бисте победили жудњу.
Preterali ste sinoć? Ove dve namirnice sigurno leče mamurluk

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Са овим намирницама можете зауставити жељу за шећером! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.