Zbog narko-bosa incident sa Holanđanima

Izvor: Blic, 06.Maj.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zbog narko-bosa incident sa Holanđanima

BEOGRAD - Postupak izručenja jednog od najistaknutijih pripadnika rožajskog narko-klana Seada Lukača danas bi ozbiljno mogao da naruši službene odnose srpske policije i pravosuđa sa kolegama iz Holandije. Lukačeva ekstradicija u tu zemlju, koja je zakazana za danas, u poslednjem momentu je dovedena u pitanje odlukama Okružnog suda u Novom Pazaru, ali kako pretpostavljaju u policiji, i pritiscima crnogorske mafije, ekskluzivno saznaje „Blic”.

- Crnogorska mafija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je poslednjih meseci vršila ozbiljan pritisak kako bi sprečila Lukačevo izručenje Holandiji. Tamošnja policija je za njim raspisala međunarodnu poternicu zbog sumnje da je umešan u ubistvo, ali je nekome u Crnoj Gori očigledno veoma bitno da do doga ne dođe. Pritisci u cilju sprečavanja Lukačeve ekstradicije vršeni su i na policiju i na pravosuđe - kaže za „Blic” izvor iz vrha MUP-a Srbije.

Odobrenje za njegovo izručenje, koji se od novembra nalazi u zatvoru u Novom Pazaru, još pre nekoliko meseci potpisala je ministarka pravde Snežana Malović. Nakon potpisivanja usledio je dogovor između naše i holandske policije o datumu i načinu njegovog izručenja. Problem je, međutim, iskrsao u sudu u Novom Pazaru, čijom odlukom najpre nije odobreno vraćanje Lukačevog zaplenjenog pasoša, čime je indirektno stopirana ekstradicija.

- Sledeća odluka suda bila je da se ne dopušta izručenje, zbog čega je Vrhovni sud po hitnom postupku pokrenuo upravni spor. Odluka suda u Novom Pazaru je odbačena, ali ni tu nisu okončane „pravne zavrzlame”. U poslednjem momentu, uoči današnjeg dolaska holandskih policajaca koji treba da preuzmu Lukača, sud u Novom Pazaru se ponovo obratio Vrhovnom sudu sa zahtevom za odlaganje ekstradicije - kaže naš izvor.

On navodi i da bi taj zahtev mogao da dovede do ozbiljnog incidenta između Srbije i Holandije, čiji su predstavnici za danas rezervisali avionsku kartu za Beograd.

Lukač je inače evidentiran u plavoj knjizi o organizovanom kriminalu crnogorske Agencije za nacionalnu bezbednost, u kojoj je njegovo ime navedeno kao istaknutog člana rožajskog narko-klana kojim upravlja Suvad Musić. U izveštaju ANB navodi se da se ova grupa izdvaja po stepenu organizovanosti, uspostavljenim vezama sa kriminogenim strukturama sa Kosova i iz zemalja iz okruženja, kao i o finansijskoj moći.

„Grupom upravljaju braća Suvad i Samir Musić, a istaknuti članovi su Mersad Zejnelagić i Sead Lukač”, navodi se u izveštaju.

Brojna privođenja

Lukač je 7. novembra prošle godine uhapšen na graničnom prelazu Mehov krš po poternici Holandije, nakon čega mu je određen ekstradicioni pritvor. Crnogorska policija je posle Lukačevog hapšenja potvrdila da je on u leto 2008. bio privođen u Budvi, gde drži hotel „Amsterdam”, zbog navodnog pokušaja ubistva, ali je žrtva svedočila u njegovu korist, pa je pušten na slobodu. Privođen je i krajem 2005. godine u Rožajama, kada je u sukobu sa sugrađaninom, koji takođe živi u Holandiji, ispalio nekoliko hitaca u vazduh.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.