Zaštitnik građana: Incident u tramvaju nedopustiv, nezakonit i NELJUDSKI

Izvor: Blic, 30.Dec.2015, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik građana: Incident u tramvaju nedopustiv, nezakonit i NELJUDSKI

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da su osobe sa invaliditetom možda najugroženija grupa u Srbiji koja svakodnevno ostaje uskraćena za niz svojih prava i ocenjije da su incidenti u beogradskom prevozu pokazali koliko nam je svest po tom i nekim drugim pitanjima jako niska.

Predstavnica Udruženja slepih i slabovidih Srbije "Beli štap" Vesne Nestorović u pratnji psa vodiča izbačena je u ponedeljak iz autobusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradskog prevoza.

Podsećajući da je ove godine donet Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča, što je jedan od retkih pozitivnih pomaka u toj oblasti, on je istakao da je dobro što se GSP izvinio putnici.

- To je jako dobro i jedino normalno što se moglo desiti u ovakvoj situaciji - rekao je Janković.

On je ocenio da su incidenti u beogradskom prevozu pokazali koliko nam je svest po tom, ali i nekim drugim pitanjima jako niska.

Prema njegovim rečima, to se moglo videti na osnovu ponašanja vozača, ali i nekih putnika. Ombudsman je najavio da će se postarati da sve lokalne samouprave dodatno obaveste javne prevoznike o zakonskim odredbama i njihovoj obavezi da ih poštuju.

- 'Nadam se da će to smanjiti mogućnost da se ovakvi nedopustivi, nezakoniti i krajnje ružni događaji ponove' - rekao je Janković napominjući da kao građani moramo biti svesni svojih i tuđih prava.

Kako je ocenio, državni organi, pre svega, organi lokalne samouprave, pa i oni koji obavljaju nekakvu javnu službu moraju biti svesni zakonskih propisa, ali moraju da budu i odgovorni za nepoznavanje tih propisa.

'- Nadam se da će ovaj ružni događaj, ne samo nezakonit, već i duboko ljudski ružan zbog svih okolnosti, na neki način doprineti da se svest po ovom pitanju ipak promeni - kaže Janković.

On je naveo i da se nada da će svi, uključujući nevladine organizacije, gradjane i državne organe, preduzeti sve što je moguće da takvih situacija bude što manje i da se nikad više i ne ponove.

Incident u prevozu osudili su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović, kao i gradski menadžer Goran Vesić.

Ministarstvo je poručilo da ponašanje vozača predstavlja narušavanje osnovnog prava na slobodno kretanje podsećajući da su sve organizacije, pravna i fizička lica, po Zakonu o kretanju uz pomoć psa vodiča, obavezni da usaglase odluke i način rada sa odredbama toga zakona i na taj način omoguće nesmetano kretanje i boravak osoba koje se kreću uz pomoć psa vodiča.

I poverenica je izrazila zabrinutost zbog učestalih problema sa kojima se suočava predstavnica udruženja za slepih i slabovidih Srbije "Beli štap" zbog toga što se kreće uz pomoć psa vodiča i poručila nadležnim institucijama da su dužni da svima obezbede poštovanje ljudskih prava.

Da je neshvatljivo i skandalozno ponasanje vozaca GSP-a prema slepoj osobi kojoj nije dozvoljeno da uđe u vozila sa psom vodičem, i to dva puta, smatra i Omerović.

- To nije samo kršenje zakona po kojem slepe osobe mogu u pratnji psa vodiča ulaziti u vozila javnog prevoza, to je pre svega nehumano. Kakvi smo to ljudi postali kada se ovako ponašaju zaposleni u javnom sektoru i to prema hendikepiranoj osobi? - upitao je Omerović.

Omerović smatra i da rukovodstvo GSP-a treba da organizuje obuku vozača i zaposlenih na temu poštovanja ljudskih prava i zakona. GSP Beograd se izvinio Vesni Nestorović ocenivši da je vozač napravio veliki propust zbog čega će protiv njega biti pokrenut disciplinski postupak.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Osude incidenta u vozilu GSP-a

Izvor: Mondo, 30.Dec.2015

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da su osobe sa invaliditetom možda najugroženija grupa u Srbiji koja svakodnevno ostaje uskraćena za niz svojih prava ...On je ocenio da su incidenti u beogradskom prevozu pokazali koliko nam je svest po tom i nekim drugim pitanjima jako niska...Predstavnica...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.