Zagreb: Smiruje se situacija

Izvor: B92, 26.Feb.2011, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Smiruje se situacija

Zagreb -- U Zagrebu se smiruje situacija posle obračuna policije s demonstrantima koji su izazvali nerede u pokušaju da dođu na Markov trg, pred zgradu vlade.

Bilans sukoba je 58 privedenih i 33 povređena, od kojih 21 policajac, dok je na ulicama u kojima se zbio incident pričinjena materijalna šteta.

Do incidenta je došlo i u Osijeku, gde su demonstranti jajima i grudvama snega gađali sedište HDZ-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U Zagrebu je tokom mirnog protesta veterana na Trgu bana Jelačića oko 500 pretežno mlađih demonstranata krenulo prema Markovom trgu i stigavši do barikada, gađalo policajce bocama, petardama, bakljama i kontejnerima za đubre, kockama s ulice i ciglama, nakon čega je policija intervenisala i potisnula demonstrante prema Jelačićevom trgu.

Prema poslednjim informacijama policije, u neredima je povređen 21 policajac i 12 građana.

Policija je sapštila da je dvoje građana zadobilo teške povrede, odnosno prelome prstiju i ruke.

Sukob na prilazima Markovom trgu (Beta)

U obračunima je nastradalo i više novinara koji su stajali između dve strane i pratili događaj i to su uglavnom povređeni kao žrtve demonstranata.

Jedan od pijanih demonstranata napao je novinarku nedeljnika "Nacional", pljunuo na nju, udario je nogom i ponašao se vulgarno. Kamerman Nove TV pogođen je u glavu, a jedino su dve novinarke Internet stranice net.hr dobile policijskom pendrekom po glavi.

Fotograf agencije Frans pres Hrvoje Polan je priveden, ali policija još nije navela razloge zbog kojih ga je privela, rekli su Beti u toj agenciji.

Pomoćnik glavnog direktora policije Dražen Vitez rekao je na konferenciji za novinare da je policija zbog nasilničkog ponašanja upotrebila sredstva prisile i privela 58 demonstranata, među kojima su bili pripadnici navijačke grupe "Bed blu bojs" i organizatori antivladinih protesta preko Fejsbuka.

Policija je saopštila da je skup hrvatskih veterana na Trgu bana Jelačić, a pod sloganom "Stop progonu hrvatski veterana" protekao mirno i da je na njemu bilo oko 15.000 građana.

U centru grada je velik broj policajaca, a grad nadleću i helikopteri.

Situaciju je pokušao smiriti Branko Borković - Mladi Jastreb koji je, zajedno s drugim veteranima kao tampon došao između policije i demonstranata, ali njegove poruke "nećete vi rušiti našu hrvatsku državu" i "ovo su moji saborci" demonstranti nisu poslušali, a jedan od njih ga je i pljunuo.

Nekoliko stotina mlađih demonstranata uputilo se ka Markovom trgu, na kome je zabranjeno okupljanje, a odmah pošto su stigli pred policijske barikade počeli su bacati upaljače, baklje i boce na policiju, koja je uzvratila pendrečenjem demonstranata.

Policija se povukla pošto je bila zasuta ciglama, ali se ubrzo konsolidovala i uz pomoć pendreka i suzavac spreja počela obračun s demonstrantima.

Sam protest veterana sa oko 15.000 učesnika uz ustašku ikonografiju i zastave, kao i uvredljive transparente i zapaljivu retoriku, kako protiv vlasti, tako i protiv Srba, prošao je mirno.

Najistaknutiji je bio transparent "Stanimiroviću, mučko đubre" na Jelačićevom spomeniku.

Povređeni i novinari (Beta)

"Ne smemo dozvoliti da nas branioce dele političari i nikad više ne smemo dozvoliti da se Hrvatskom upravlja bez hrvatskih branilaca", rekao je desničarski pevač Marko Perković Tomson okupljenima između dve pesme.

Veteran Stjepan Mačković rekao je da se nisu borili da im "Srbi vode državu", a Petar Janjić Tromblon, koji je nedavno ispitan kao osumnjičeni za ratni zločin u Vukovaru, zamerio je Hrvatskoj na tome što je dozvolila da ga sud ispituje.

"Vlada Hrvatske je sebi dozvolila luksuz da s potpisima na raznim dokumentima četnika meni dopusti silovanje na sudu u Vukovaru", rekao je Janjić.

"Vi ste obnovili Hrvatsku, a na vlast su se vratili oni koje smo u ratu pobedili, u državi se na vlasti izmjenjuju poštovaoci maršala Tita i njegovih pajdaša iz Kaira i Libije", rekao je Ivan Pandža, predsednik zagrebačkih veterana.

Protest na Trgu bana Jelačića organizovalo je ''Udruženje hrvatskih branilaca 1990-1996''.

Uz policiju, i organizatori skupa su prethodno pozvali na miran i dostojanstven protest bez govora mržnje i ostalih ekscesa.

Hrvatska Vlada osudila nerede

Hrvatska Vlada osudila je nerede u centru Zagreba. Portparol Vlade Mladen Pavić rekao je novinarima da Vlada najoštrije osuđuje huliganstvo, divljanje i povređivanje nevinih ljudi u Zagrebu.

On je rekao i da su, prema nekim informacijama, u organizaciji nereda učestvovale i neke opozicione političke stranke, al nije želeo da precizira o kojim se stranakama radi, prenose hrvatski mediji.

Veterani i navijači se ogradili od nasilja

Organizatori protestnog veteranskog skupa koji je održan na Trgu bana Jelačića kategorično su se ogradili od huligana.

"Iako smo javno zamolili sve demonstrante da časno i dostojanstveno podrže ovaj protestni skup bez izazivanja incidenata... dogodilo se suprotno našim željama", navodi se u saopštenju koje je, u ime udruženja veterana, potpisao Mario Maks Slaviček.

U saopštenju se ističe da su hrvatska policija i čuvarska kompanija "Bilić-Erić sekjuriti" za vreme trajanja protestnog skupa svoj posao "odradili časno i korektno", napisao je Slaviček.

Od nereda se ogradilo i udruženje navijača Fudbalskog kluba Dinamo. Oni su odbacili optužbe da iza nereda stoji grupa navijača tog kluba "Bed blu bojs".

U saopštenju navijača Dinama se navodi da je na protestima u centru grada verovatno bilo i navijača, ali da oni nemaju veze s divljanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.