Zagreb: Očekujemo od Srbije...; Vučić: Izmislili su

Izvor: B92, 28.Dec.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zagreb: Očekujemo od Srbije...; Vučić: Izmislili su

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske očekuje od Srbije "brzo i objektivno utvrđivanje činjenica i preduzimanje odgovarajućih mera" zbog incidenta u Sonti.

Ministarstvo je navelo da je srpska ambasadorka u Zagrebu Mira Nikolić odbila da primi notu, kojom je to Ministarstvo reagovalo na, kako navode, "fizički napad na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti u vojvođanskoj Sonti".

Hina prenosi da je u saopštenju navedeno da je danas na Zrinjevac pozvana ambasadorka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije kako bi joj bila uručena nota "zbog, prema dostupnim informacijama, etnički motivisanog fizičkog napada na trojicu mladića hrvatske nacionalnosti iz Sonte u nedelju 24. decembra 2017. koji je za posledicu imao telesne povrede".

Navodi se da je srpska ambasadorka odbila da primi notu tvrdeći da se "nije radilo o etnički motivisanom napadu".

Hrvatska agencija prenosi da je MSEP istaklo da "očekuje da zvaničnici i institucije Republike Srbije žurno i objektivno utvrde sve činjenice i preduzmu odgovarajuće mere u skladu sa zakonom" i naglasilo da će "pažljivo pratiti nastavak postupanja u rasvetljavanju svih okolnosti ovog incidenta".

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije prethodno je saopštilo da je ambasadorka Srbije sagovornicima u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske prenela da je, na osnovu svih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti, navela je ona.

Ambasadorka je upozorila da bi ovakvi potezi Republike Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

Incident u Sonti, gde je u nedelju, 24. decembra nešto posle ponoći, došlo do tuče u kojoj je učestvovalo više lica, nije nacionalno motivisan, saopštila je Policijska uprava Sombor i istakla da su izazivači tuče uhapšeni.

Pripadnici MUP u Somboru identifikovali su trojicu mladića koji su u Sonti u nedelju 24. decembra nešto posle ponoći, nakon vrebalnog konflikta, izazavali tuču u kojoj je učestvovalo više lica.

Po nalogu nadležnog tužilaštva, krivična prijava u redovnom postupku biće podneta protiv jednog 19-godišnjaka, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo lake telesne povrede, navodi se u saopštenju.

Protiv druge dvojice mladića biće podnete prekršajne prijave po osnovu Zakona o javnom redu i miru.

Policijska uprava u Somboru ističe da ovaj incident nije nacionalno motivisan, niti je operativnim radom utvrđena bilo koja indicija koja bi ukazivala na nacionalne motive, ističe se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska uputila notu Sloveniji zbog granice

Izvor: RTS, 28.Dec.2017

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova uputilo je Sloveniji diplomatsku notu kojom poziva zvaničnu Ljubljanu na uzdržanost od jednostranog sprovođenja mera koje bi imale za cilj pokušaj promene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rešavanja pitanja granice, saopšteno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.