Izvor: Radio 021, 18.Dec.2019, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pet godina Strategije za borbu protiv nasilja na sportskim događajima poginulo osam osoba

Osam osoba je poginulo u 182 incidenta u kojima su učestvovale ekstremne navijačke grupe, od kada važi Nacionalna strategija za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama od 2013. do 2018. godine.

Ovo su rezultati prvog istraživanja o primeni ove strategije koje je juče predstavio Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCPB).

"Članovi huliganskih grupa su muškarci od 15 do 44 godine. Tri četvrtine incidenata je zapaženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na fudbalskim stadionima i sportskim centrima, a nešto više od jedne petine na javnim površinama. Najmanji broj incidenata se desio u ugostiteljskim objektima, svega pet, od kojih su tri beogradski klubovi", navodi se u izveštaju, a prenosi Politika.

U glavnom gradu Srbije se odigralo najviše, skoro četvrtina, nasilnih incidenata u kojima su učestvovale navijačke grupe. Za čak 60 odsto nasilnih incidenata u Beogradu nije bilo moguće dokazati da su u vezi sa sportom.

Navodi se da je primetno da je manje nasilja na utakmicama međunarodnog karaktera. Autori istraživanja smatraju da je utisak da poslednjih godina ima manje nasilja kada je reč o sportskim događajima zbog dogovora političkih aktera i huliganskih grupa, koji je verovatno postignut još 2014. godine. Istovremeno je primetno da mediji sve više pišu o obračunima u kojima stradaju vođe huliganskih grupa.

Tužioci su u proseku odbacili 37 odsto krivičnih prijava protiv huligana, koje najčešće podnosi policija zbog nasilničkog ponašanja na javnim skupovima. U nešto više od polovine slučajeva, krivična prijava se rešava sporazumom o priznanju krivice. Tek u 25 odsto slučajeva viši javni tužilac je podneo optužni predlog, a naredbu o sprovođenju istrage u svega četiri odsto predmeta, piše Politika.

Autori istraživanja zaključuju da je "Nacionalna strategija za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim događajima" iz 2013. godine "prazno slovo na papiru". Nije uspostavljen sistem koji bi trebalo da prati, procenjuje i izveštava o njenoj primeni, a ta tema se nije našla ni na dnevnom redu sednica Nacionalnog saveta za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja i Nacionalnog saveta za sprečavanje negativnih pojava u sportu.

Autor: Politika

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.