ŽELEZNIČKA STANICA MEKA ZA LOPOVE

Izvor: Kurir, 13.Jun.2010, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŽELEZNIČKA STANICA MEKA ZA LOPOVE

BEOGRAD - Jedan Japanac je šest dana bez prekida urlao i skakao na Železničkoj stanici Beograd tražeći svoje ukradene stvari!

Kosooki putnik doživeo je potpuni šok kada je, po izlasku iz voza, shvatio da je ostao bez kofera, pa je skoro nedelju dana imao „raspravu“ s policijskim službenicima. Šef odseka za suzbijanje kriminala na Železnici Zoran Milovanović kaže da se na ovoj stanici svakodnevno dešavaju različiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << incidenti. Ponekad komični, ali mnogo češće oni koji se graniče sa ozbiljnim krivičnim delima. Ipak, posebno voli da istakne jedan slučaj.

- Prošle godine uspeli smo da uhvatimo lopova koji je pljačkao na neobičan način. Ulazio je u međunarodne vozove koji idu ka Evropi i tražio žrtve koje u kupeima sede same. Opuštao bi ih uz priču i nudio kafom ili čajem iz restorana, a onda bi im na putu do kupea stavljao u napitak tablete za spavanje. Kad bi žrtve zaspale, lako ih je pljačkao. To je trajalo mesec dana dok nije uhapšen - priča Milovanović.

Dnevno kroz Železničku stanicu Beograd prođe 5.000 ljudi, a u turističkoj sezoni i više. Za komandira ove stanice Aleksandra Milušića i njegove ljude to je veliki izazov, posebno kada imaju posla sa „ekstremnim“ slučajevima.

- Cela stanica je na nogama kada su u tranzitu navijačke grupe ili osuđenici. Naši zadaci su da dočekamo, otpratimo i pregledamo sve sumnjive osobe koje se u tom trenutku zateknu u blizini - objašnjava Milušić.

Naši sagovornici navode da su krađe šina i kablova najčešća krivična dela, ali da ne zaostaju ni šverc oružja, cigareta i lekova.

- Voz je pogodan sa svaki vid šverca jer je pun šupljina. Robu smo nalazili čak ispod vagona i u sedištima kupea. Cigarete se uglavnom švercuju iz Crne Gore i Niša. Jednu od većih pošiljki lekova, u vrednosti od 500.000 dinara, pronašli smo u plafonu vagona iz Soluna. Najviše narkotika otkrijemo za vreme Egzita ili Guče. Stranci za ličnu upotrebu nose sa sobom marihuanu, ali pronađemo i ekstazi i heroin - zaključuje komandir.

Andrej Mlakar

Emigranti i beskućnici

Za prva četiri meseca ove godine na Železničkoj stanici Beograd i u vozovima privedena su i 43 emigranta. Uobičajena procedura u takvim slučajevima je da se odmah obavesti Uprava za strance.

- Beskućnici se oduvek muvaju po železničkim stanicama jer tako pronalaze mesto za spavanje na peronima i oko njih, ali se uglavnom radi o ljudima koji nisu agresivni. S njima imamo najmanji problem - kažu naši sagovornici

Uskoro postavljanje kamera

Srbija u svom sastavu ima pet ispostava policije na Železnici. Osim u Beogradu, stanice postoje u Novom Sadu, Kraljevu, Užicu i Nišu, kao i na Železničkoj stanici Vukov spomenik.

Zbog pljačke Beovoza na stanici u Ovči, decembra prošle godine, policija je intenzivnije počela da prati vozove na relaciji prema Pančevu. Milušić kaže da težih razbojništava nema, ali se nada da će plan o postavljanju kamera na železničkim stanicama biti realizovan što pre kako bi im bio olakšan posao.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.