ZAPALJEN ZID MANASTIRA U MAKEDONIJI

Izvor: Kurir, 01.Feb.2012, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAPALJEN ZID MANASTIRA U MAKEDONIJI

SKOPLJE - U makedonskom selu Rečica Tetovsko sinoć oko 21 sati za sada nepoznate osobe zapalile su vatru pored zida crkve Svetog Đorđa.

SKOPLJE - U makedonskom selu Rečica Tetovsko sinoć oko 21 sati za sada nepoznate osobe zapalile su vatru pored zida crkve Svetog Đorđa.

Požar je srećom brzo ugašen zahvaljujući brzoj intervenciji stanovnika tog, sada većinski albanskog sela.

Policija je izvršila uviđaj, ali za sada nema informacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << o razlozima paljenja vatre i počiniocima.

Ovo je drugi slučaj nakon incidenta u struškom selu Labiništa kada je bila zapaljen deo crkve, ali je požar takođe brzo lokalizovan.

Labiništa je selo naseljeno muslimanima.

Struški gradonačelnik Ramiz Merko, član vladajuće partije Albanaca u Makedoniji, Demokratske unije za integraciju, izjavio je da su crkvi pokušala da zapale lica makedonske nacionalnosti i da policija to zna, ali da krije njihov identitet.

Makedonsko ministarstvo unutrašnjih poslova nije saopštilo koji su bili počinioci a nije ni potvrdilo niti demantovalo izjavu struškog gradonačelnika.

Ovi incidenti samo su neki u nizu skrnavljenja i paljenja crkvi u jugozapadnom delu Makedonije, pošto su muslimani iz ovog kraja revoltirani zbog vulgarne maske na karnevalu u struškom selu Velešta, naseljenom Makedoncima, kojom se ismeva Kuran i burke.

Na smirivanje strasti pozivaju sve političke partije a poglavari Makedonske pravoslavne crkve i Islamske verske zajednice su na sastanku s predsednikom Đorđem Ivanovim zaključili da svaki incident koji narušava mir i versku toleranciju mora biti osuđen.

Premijer Nikola Gruevski, koji je u poseti Turskoj, pozvao je sve građane, nezavisno od etničke pripadnosti, da ne nasedaju na provokacije čiji je cilj da se naruši zajednički život.

On je takođe pozvao političke partije da ne koriste ove događaje za politički marketing i da ne podgrejavaju tenziju.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.