Vulin: Neshvatljivo da Hrvatska opravdava postojanje fašizma

Izvor: RTS, 18.Dec.2016, 09:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Neshvatljivo da Hrvatska opravdava postojanje fašizma

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Aleksandar Vulin za RTS kaže da događaji u Hrvatskoj nisu incidenti, pošto se "incident" desi jednom i ne ponavlja. Ističe da je to što se dešava u Hrvatskoj nastavak zvanične politike vlade Hrvatske, u kojoj umesto da se razračuna sa fašizmom i ustaškim nasleđem pokušava da se objasni da fašizam nije bio toliko loš i da su ustaše ustvari bili humanitarni radnici. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gostujući u Dnevniku RTS-a Aleksandar Vulin je istakao da je neshvatljivo da Hrvatska, kao zemlja članica EU, nije u stanju da se razračuna sa fašističkim nasleđem koje ima i da ga umesto toga produbljuje i pokušava da opravda postojanje fašizma u svojoj zemlji.

"Ovo je nastavak zvanične politike vlade Hrvatske u kojoj se objašnjava da fašizam nije bio toliko loš, a da su ustaše ustvari bili humanitarni radnici i da je sve što su radile Srbima zapravo bilo zasluženo i to su Srbi u krajnjoj liniji mogli da očekuju", objašnjava Vulin.
Komentarišući nereakciju zvanične hrvatske vlade Vulin je rekao da je jedino moguće da je to zvanična politika države.
"Ako je moguće da ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir proglasi Alojzija Stepinca sa sveca i da to bude razlog za radost, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati tome da ustaški vikar postane svetac, onda govorite o zvaničnoj politici Hrvatske. Veoma sam zabrinut i za položaj srpske manjine u Hrvatskoj i za stanje duha hrvatske nacije, ako nisu u stanju da se izbore sa fašizacijom sopstvenog društva. Ovo nije pitanje za Hrvatsku, ovo je pitanje za EU – dokle će ćutati", istakao je Vulin.
Vulin je rekao da će Beograd uvek biti tu za Srbe, da će voditi računa o njihovom položaju.
"Svaki naš uspeh će se odraziti na položaj Srba van Srbije, kako zaštiti Srbe, ali bez saradnje EU i bez saradnje Hrvatske države koja imala drskosti da stavlja primedbe Srbiji na odnos prema manjinama u isto vreme kada se peva 'Ubij Srbina' i 'Srbe na vrbe'", zaključio je Vulin.
Povodom međunarodnog dana migranata Vulin je istakao da je Srbija uspešna u borbi protiv migranata pošto se vodi računa o ljudskom dostojanstvu.
"Dobili smo donaciju od pet milina evra koja pomaže da se lokalne samouprave bolje snađu i izađu na kraj sa migrantskom krizom. Trudimo se da najveći deo troškova ne ide na teret budžeta građana, nismo mi krivi za krizu i nije pošteno da snosimo posledice", istakao je Vulin.
Kaže da novca za rešavanje ovakvih problema nikada nema dovoljno i dodaje da je održana konferencija na kojoj su upozorili da je situacija teška.
"Dobili smo obećanja i očekujemo da ćemo dobiti više novca", smatra Vulin.
Srbija je pouzdan partner, ističe Vulin, "dali smo reč i preuzeli obavezu da možemo 6.000 ljudi da prihvatimo, više od toga ne" i dodaje da svaka zemlja ima deo svoje odgovornosti i da Srbija to poštuje.
"Legalno prelazi tridesetak ljudi, mi ne možemo da se borimo sa svima koji ilegalno prelaze, trudimo se da se taj broj držimo na 6.000 ljudi, što je prihvatljivo. Srbija vodi računa o svojim obavezama unapređivaćemo kapacitete, ali nećemo povećavati broj. Srbija neće postati parking", zaključio je Vulin.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.