Izvor: Nezavisne Novine, 03.Mar.2017, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić se izvinio Mogerinijevoj: Žao mi je što nismo bili dobri domaćini

Aleksandar Vučić, srpski premijer, zahvalio se Mogerinijevoj na posjeti Srbiji, ističući da je dobrodošla i da mu je žao zbog incidenta u parlamentu Srbije tokom njenog govora, koji su uzvicima prekidali radikali.

Vučić se izvinio i poslanicima koji su bili nepristojni, jer je on, kako kaže, bio neprijatan prema jednom od njih, iziritiran svim onim što se desilo.

On je rekao da je najveći izazov >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << očuvanje regionalne stabilnosti i dodao da Srbija u budućnosti očekuje dobru saradnju sa EU, te da želi da EU uputi iste poruke očuvanja neophodne stabilnosti prema cijelom regionu.

Vučić je, nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU Federikom Mogerini, rekao da Srbiji smeta činjenica da nerijetko prema Srbima i Srbiji postoje jedni aršini, a prema drugima drugi.

"Plašim se da nema odgovora na pitanje šta bi bilo kada bih kao predsednik Vlade Srbije izgovorio za Srbe u Bosni da bi trebalo da uzmu stvari u svoje ruke kao što su neki drugi u regionu izgovarali za Makedoniju... Mi Srbi moramo da se na to naviknemo", rekao je Vučić.

Što se tiče regionalnih pitanja, Vučić je rekao da je za njega kao premijera Srbije najvažnije pitanje stabilnosti i očuvanja mira, čemu je Srbija dala veliki doprinos.

On je istakao da je Srbija ćutala na bezbroj uvreda i najtežih napada na Srbiju, a na posljednji u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije reagovala je veoma uzdržano i smireno.

"Svakodnevno prećutkujemo i ne dajemo odgovore na najbrutalnije napade iz Prištine, kao što su priče o ratnoj šteti. Da nije smiješno, bilo bi tužno. Ali ni na to nećemo ni na koji način nervozno da reagujemo, zato što hoćemo da sačuvamo mir i nadam se da ćemo u tome imati iskrenu i istinsku podšrku EU", rekao je Vučić.

On je rekao da je uvjeren da će u ovim turbulentnim vremenima u cijelom regionu, Srbija uspjeti i umjeti da sačuva stabilnost.

"Srbija se nalazi na evropskom putu, nastaviće da ispunjava svoje obaveze, ali će uvijek umeti da sačuva i zaštiti svoju slobodu i nezavisnost, što je za nas od najvećeg značaja", istakao je Vučić.

Vučić je istakao da se, bez obzira na teške razgovore, koje je imao i danas sa Mogerinijevom, Srbija nalazi na evropskom putu i ostaće čvrsto na tom putu.

"Za nas je danas najveći izazov da možemo zajednički da sačuvamo regionalnu stabilnost. Naši dobri ekonomski rezultati mogu biti ugroženi regionalnom nestabilnošću i to je najveći problem i jedini strah koji kod nas postoji", rekao je Vučić.

On je najavio da će se u narednim nedjeljama sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dok će se predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sastati sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Premijer Srbije je naglasio da mu ne pada napamet da pita Mogerinijevu s kim će se sastati, tako da ni njega ne zanima s kim se ona sastaje, jer je to njeno pravo.

Mogerinijeva je na srpskom jeziku zahvalila Srbiji "na božanstvenom gostoprimstvu" i ponovila da je Srbiji mjesto u EU, gdje je dobrodošla.

"Bez obzira na sve diskusije i debate, Brisel je prepoznao da je Srbija oprijedeljena za evropski put. Mir i stabilnost u regionu su najvažniji, uz razvijanje dobrosusjedskih odnosa na Zadnom Balkanu", rekla je ona.

Ona je istakla da je demokratsko pravo svakog u Srbiji da izražava svoje političko mišljenje i da izabere svoj put, istakavši da EU čvrsto ostaje posvećena evropskoj perspektivi Srbije.

Ona je dodala da poruka koju je pokušala da prenese obraćajući se parlamentu Srbije prevazilazi pitanje gostoprimstva u Srbiji, koje je uvijek sjajno.

"Nije lijepo biti nepristojan prema dami, ali to je političko okruženje i stvar različitog tumačenja puta koji je Srbija zauzela", rekla je Mogerinijeva, navodeći da je sve to dio demokratskih razgovora i diskusije koju treba poštovati.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.