Vrga: Napad na hram u Vrginmostu nacionalno motivisan, radovi nastavljeni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021, 16:31

Vrga: Napad na hram u Vrginmostu nacionalno motivisan, radovi nastavljeni

Policija traga za nepoznatim počiniocima koji su u porti crkve Sabora Srba Svetitelja u Vrginmostu, u opštini Gvozd, uništili materijal za izvođenje završnih radova na tom pravoslavnom hramu, a načelnik te opštine Milan Vrga očekuje da će vandali uskoro biti privedeni i kažnjeni ne samo za uništavanje tuđe imovine, već i za izazivanje incidenta na nacionalnoj osnovi.

Vrga je za Tanjug rekao da su vandali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prošlog vikenda, pod okriljem noći, razbili granitne ploče i delove mozaika za izgradnju poda i ikonostasa u pravoslavnom hramu čiju izgradnju finansira Srbija na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića.

''Šteta je primećena u ponedeljak kada su radnici ujutro došli na gradilište. Materijalna šteta još nije procenjena, a radovi su nastavljeni i u petak će biti postavljen ikonostas'', naveo je Vrga.

Kazao je da su se od 2018. godine, kada je počela gradnja crkve u Vrginmostu, dešavali sitni incidenti i da su nestala zvona hrama, ali da je poslednji vandalski ispad zabrinuo meštane.

''Mislim da u ovome ima nacionalnog motiva, verovali smo da se to više neće dešavati, posebno kada je reč o verskim i sakralnim objektima. Nadamo se da ćemo postati zdravije društvo i da se takvi incidenti neće ponavljati'', kazao je Vrga.

Naveo je da u Vrginmostu, najvećem mestu u opštini Gvozd sa oko 1.000 stanovnika, većinu stanovništva čine Srbi, oko 70 odsto, dok su Hrvati uglavnom doseljenici iz BiH tokom devedesetih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.