Vojin Ćetković i Dejan Lutkić otkazali nastup u Nevesinju jer im nije uslišen zahtev o uklanjanju grba Republike Srpske

Izvor: KMnovine.com, 09.Nov.2019, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vojin Ćetković i Dejan Lutkić otkazali nastup u Nevesinju jer im nije uslišen zahtev o uklanjanju grba Republike Srpske

Drugosrbijanstvo i autošovinizam kod pojedinih javnih ličnosti poprimio je do sada neviđene razmere što se dogodilo i u incidentu koji su glumci Vojin Ćetković i Dejan Lutkić izazvali u Nevesinju.


   
Glumac Vo jin Ćetković iz Crne Gore proslavio se u Beogradu pa osmelio da prezire srpske simbole    


 
Dvojica glumaca potekla iz beogradske škole, juče su u Nevesinju kada se na posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << svečan način proslavlja Mitrovdan - Dan opštine Nevesinje i slava boračke organizacije Republike Srpske, te sećanje na slavne mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine,  prema tvrdnji organizatora, tražili da se sa bine skine veliki natpis “Mitrovdanske bitke 1992. i 1994. godine na Nevesinjskom ratištu“ uz koji je stajao grb Republike Srpske, kao i natpis Vlada Republike Srpske – Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Njihov zahtev nije uslišen već naprotiv, izazvao je žestok revolt.


Naime, dvodnevno obeležavanje završeno je svečanom akademijom koja je organizovana i povodom obeležavanja  800. godišnjice  od spominjanja Nevesinja,  kao i 800. godišnjicu Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske.


   
Svečana akademija / Foto: Top portal    

U programu akademije, čiji režiser je bio Aleksandar Pejaković iz Banje Luke, predviđen je nastup glumaca, crnogorca Vojina Ćetkovića i Dejan Lutkić iz Vršca. Međutim, oni su neposredno pred održavanje svečane akademije napravili skandal, saznaje Top Portal od organizatora.

Ćetković i Lutkić su, kako je već rečeno, zahtevali da se uklone simboli junačkog otpora i slavnih bitaka nevesinjskog kraja i Republike Srpske iz poslednjeg rata.

Organizatori akademije, Opština Nevesinje i Odbor Vlade za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, odnosno Ministarstvo za boračka pitanja Republike Srpske, odbili su da to učine i upoznali režisera akademije i glumce da ne dolazi u obzir uklanjanje, niti pomjeranje navedenog panoa u stranu.


   
Glumac Dejan Lutkić    
Nakon što im je to stavljeno do znanja glumci su raskinuli dogovor i napustili Nevesinje, ostavljajući organizatore u nezgodnoj situaciji jer se sve odigralo neposredno pred početak svečane akademije koja se direktno prenosila na Radio televiziji Republike Srpske, javlja Top portal.

Na akademiji je Lutkić trebao da vodi program a Ćetković da nastupi u performansu zajedno sa srednjoškolcima iz Nevesinja.

Akademija je održana sa desetak minuta zakašnjenja. Na akademiji su govorili načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, ministar rada i boračko invalidske zašite Duško Milunović i predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić.

Program je vodio Dragan Grahovac, a nastupio je hor “Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ iz Trebinja, te učenici Srednjoškolskog centra “Aleksa Šantić“ iz Nevesinja.


Nema povelje, ni kumstva

Ćetković je na svečanoj akademiji trebalo da dobije povelju kojom bi postao kum ove opštine, ali su iz Opštine Nevesinje potvrdili da se to nije dogodilo.

“Ne samo da nije dobio povelju, već nikad više neće biti pozvan u Nevesinje“, izjavio je kratko načelnik Milenko Avdalović.


   
Milenko Avdalović    




Avdalović je ranije privukao pažnju medija kada se odrekao dela svoje plate u cilju pomoći mladim studentima kako bi ta svota bila uplaćena u fond za studentske stipendije.

O jučerašnjem događaju mnogi mediji u Srbiji su objavili da je Ćetković dobio povelju i objavili i fotografiju povelje.

“U obrazloženju koje je potpisao načelnik opštine, Milenko Avdalović, a blagoslovio Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski gospodin Dimitrije, navodi se da Vojin Ćetković rado dolazi u Nevesinje i, čuvajući uspomenu na svog prijatelja, klasića i kuma, Nebojšu Glogovca, koji je bezbrižne dane detinjstva proveo u Nevesinju, proslavlja i hercegovački kraj“, naveli su pojedini mediji.

Čak su objavili da je je posle svečane akademije kumstvo proslavljeno uz prigodno druženje i domaću rakiju kumovaču, koju su Vojinu Ćetkoviću poklonili predstavnici Boračke organizacije Nevesinje - što naravno nije ni blizu istine, piše Top portal.




KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK

Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2019 ::    Hvala na interesovanju
#Nevesinje #Prolsava #Bitka #Pobeda #Republika #Srpska #kmnovine
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAJSVEČANIJI DAN U NEVESINJU U SENCI SKANDALA Borci cepali svoje knjižice knjižice, poznati glumci iz Beograda demonstrativno napustili grad

Izvor: Blic, 09.Nov.2019

Mitrovdan, koji je već po tradiciji najsvečaniji dan u Nevesinju, juče je prošao u znaku skandala, o kojem bruje portali i društvene mreže širom regiona. U centru tog skandala našli su se, između ostalih, i Milorad Dodik i Željka Cvijanović, koji su najavljeni kao specijalni gosti, ali u Nevesinje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.