Izvor: Blic, 04.Avg.2016, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvrede učesnicima protesta protiv veličanja "Oluje" u Zagrebu, tri osobe povređene

Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića danas je održana mirna protestna akcija protiv veličanja "Oluje", čije je učesnike čuvala policija da ne bi došlo do incidenta, ali su im okupljeni ipak dobacivali uvrede.

Protestna akcija, umesto zabranjenog antiratnog protesta https://t.co/7yhOfnXsYH #zagreb #oluja #protest pic.twitter.com/yWpbosTURF

S obizrom da je hrvatski MUP zabranio održavanje antiratnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << protesta, organizacije Centar za žene žrtve rata - Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb), Centar za građansku hrabrost (Zagreb) održali su mirnu protestnu akciju sa početkom u 18 sati, preneo je sajt Indeks.

Deo okupljenih na Trgu je učesnicima protesta dobacivao "Četnici!", "Marš iz Hrvatske!", "Zašto smo se mi borili?"

Kako javlja jedan čitalac Indeksa, uprkos policijskom obezbeđenju, došlo je do incidenta kad je jedna demonstrantkinja pogođena u glavu i nekoliko sekundi potom udarena šakom u potiljak.

Uoči protesta, reagujući na zabranu održavanja protesta, Centar za žene žrtve rata "Rosa" je saopštio da "obrazloženje rešenja koje se temelji na argumentu bezbednosti ne može da bude opravdano jer bi to značilo da policija ne može da obezbedi unapred najavljeno javno okupljanje građana".

"Zato možemo da konstatujemo da državna vlast ne funkcioniše, odnosno da je vlast u rukama nasilnih grupacija koje odlučuju o podobnosti javnih okupljanja", saopštio je Centar.

Centar Rosa: Tri osobe povređene na protestu u Zagrebu

Tokom protestne akcije protiv veličanja "Oluje", koja je večeras održana u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića, povređene su najmanje tri osobe, izjavila je za N1 Nela Pamuković iz Centra za žene žrtve rata "Rosa".

Kao i ranijih godina pred godišnjicu "Oluje" u Zagrebu su nevladine organizacije želele da održe protest protiv veličanja "Oluje", ali to je zabranio MUP.

Ipak, odi su došli na Trg da bi održali mirnu protestnu akciju, ali su stigli i branitelji pa je morala da interveniše policija, navodi N1.

- Vikali su nam će nas silovati, ubiti, da bežimo iz Hrvatske. Dali smo izjavu u policiji o dobijenim povredama i mogućim počiniocima - kaže Nela Pamuković iz zagrebačkog Centra za žene žrtve rata "Rosa", ističući da je sve vreme situacija bila napeta i da su se pribojavali da će branitelji probiti policijski kordon i napasti demonstrante.

Pamuković je jedna od napadnutih, a povređene su još dve osobe koje su s njom bile u grupi.

- Jednog kolegu su pogodili jajetom, koleginica je dobila udarac u glavu, a ja sam pogođena iza vrata. Još smo u šoku. Sve vreme nas je pratila policija. Situacija je bila divlja, stalno je postojala opasnost da branitelji probiju policijski kordon i da napadnu demonstrante - kaže Pamuković.

Neposredno po završetku protesta, u zagrebačkoj policiji su rekli da je protest "protekao mirno i da nitko nije povređen".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.