Izvor: TangoSix.rs, 20.Feb.2024, 09:36

Udes Embraera na „Nikoli Tesli“: Objavljen audio-snimak kontrole letenja, tri greške koje je posada napravila

Dan nakon udesa aviona Embraer E195 Maraton erlajnza koji je leteo za Er Srbiju na liniji Beograd – Diseldorf na društvenim mrežama pojavili su audio i video zapisi incidenta. Mejnstrim mediji razgovarali su sa nekoliko putnika leta JU 324 a objavljene su i analize novih podataka o poziciji i visini aviona nakon izletanja sa piste.
Na društvenim mrežama objavljena je jedna sekvenca snimka audio-komunikacije aerodromske kontrole letenja i „Er Srbije 86 Čarli“ >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << koja gotovo u potpunosti potvrđuje detalje koje je Tango Six juče izneo u našoj dužoj analizi do tada dostupnih informacija.
Bitno je naglasiti da audio-snimak ne predstavlja komunikaciju u realnom vremenu već da su pauze kada nema komunikacije izbrisane. Kada je reč o video snimku on jasno ilustruje izlazak letelice sa piste kroz RESA (Runway End Safety Area) sekciju (240 metara uređene trave) i trenutak udara i odnošenja antene. Na snimku se vidi da je letelici zadato penjanje od strane pilota (podignut nos aviona) ali da nedovoljna brzina još ne omogućava odvajanje od tla.
Audio snimak kontrole letenja:
AS86C ATC Recording @ LYBE 18.02.2024.
byu/Austerlitz2310 inserbia

Video snimak poletanja:

 
Tri greške Pored podataka servisa za praćenje aviona Flajtradar 24 o poziciji i visini letelice nakon izletanja sa piste analizirani su i podaci sa sličnog servisa ADS-B Exchange. Za sada se može zaključiti da avion nije bio u vazduhu ni nakon izlaska sa RESA površine, kao i to da je bio na samo nekoliko desetina metara od prve saobraćajnice (počinje od 04:08 na snimku).
Kada je reč o analizi ljudskog faktora, na koji će se istraga najverovatnije posebno usresrediti, sada kada je ATC snimak javno dostupan, vidi se da je posada napravila minimum tri greške.
Prva greška je izlazak na neodobrenu poziciju. Uprkos ovoj grešci posada dobija pomoć za situacionu svesnost od kontrole letenja i pravi drugu grešku – odlučuje da nastavi sa poletanjem sa pozicije D5. Istraga će svakako biti najzanimljivija u ovom delu kognitivnog procesa posade i toga da li je došlo do njihove procene da mogu da polete svejedno (vera u TO/GA sposobnost), da li je došlo do neke greške u novom proračunu za kraću distancu (ako je on uopšte i rađena i ako letelica uopšte ima podatke za poletanje sa D5), koliko je posada bila upoznata sa aerodromom? Kako smo već naveli, slična greška dogodila se na „Nikoli Tesli“ u dan dve godine ranije dok je KLM krajem prošle godine imao donekle sličan incident  sa Embraerom (doduše skroz druga varijanta). Izveštaj o incidentu je takođe zanimljiv.
Treća greška nalazi se u sekvenci prilaska aviona kraju piste, verovatno nedostizanju V1 brzine i odluci posade da ipak ne obavi proceduru prekida poletanja.
The post Udes Embraera na „Nikoli Tesli“: Objavljen audio-snimak kontrole letenja, tri greške koje je posada napravila appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.