Učenik presekao vrpcu i otvorio uređeni deo dvorišta u PNG „Stevan Sremac“

Izvor: RadioCity.rs, 05.Okt.2016, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenik presekao vrpcu i otvorio uređeni deo dvorišta u PNG „Stevan Sremac“

Učenik Stefan inspiracija za pokretanje akcije uređenja 
Šesnaestogodišnji Stefan Atanasković učenik III5 Prve niške gimnazije „Stevam Sremac",  nedavno se povredio u školskom dvorištu. Taj incident je pokrenuo profesore škole da se što pre uredi školsko dvorište, spreče povređivanja učenika i svih koji borave u njemu i stvori bezbednije okruženje u školi. Presecanje vrpce za njega je velika čast, a kako je povod značajan, ovaj čin bi mu mogao >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << preći i u naviku, kaže uz osmeh.
„To što sam baš ja bio inspiracija da se krene u akciju sređivanja dvorišta proisteklo je nakon mog pada na času fizičkog vaspitanja, ali najvažnije je  što smo iz nečeg lošeg dobili nešto dobro – uređeni ulaz u našu školu. Svi učenici žele da se uredi celo dvorište. U Sremac sam došao iz Bujanovca, zato što je ovo dobra i bezbedna škola“, rekao nam je Stefan.

To što je baš učenik presekao crvenu vrpcu simbolično je i šalje dobru poruku, smatra Stefanova razredna,  profesorka matematike,  Vesna Babović.
„Ne samo kod nas, već svuda u svetu, obično političari ili zvaničnici svečano otvaraju mostove, puteve, školske toalete..., a mi smo baš želeli da učenik otvori sanirani deo školskog dvorišta. Stefanov pad se dogodio u jeku priče na svim medijima o verbalnom, fizičkom, seksualnom zlostavljanju dece. Mi smatramo da je nebriga o deci nasilje i pokrenuli smo ovu akciju da se takvi padovi više deci ne dešavaju“, rekla nam je Vesna Babović. 
Ovo je primer zalaganja da se bezbednost dece podigne na viši nivo, a i primer kako lokalna zajednica ume brzo da odgovori na reakciju škole kada je o bezbednosti dece reč. 

Najvažnija su deca i njihova bezbednost
Profesorka Vesna Babović, ističe da su centar svega deca, a kada ideja proistekne iz najbolje namere, onda se sve kockice slože, baš kao ove na ulazu u školu, koji je sada lepo uređen i bezbedan. Deo dvorišta je popločan zahvaljujući Direkciji za izgradnju grada Niša, koji su odmah realizovali ideju poteklu iz najstarije niške gimnazije. 
„Ako nešto zaista hoćete da realizujete iz srca, iskreno, sva vrata vam se otvaraju. Zato bih se zahvalila Direkciji za izgradnju grada koja nam je izašla u susret i obavila sve što treba“, naglašava  profesorka Vesna Babović.

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ je spomenik kulture, zdanje pod zaštitom države, i neophodno je da se preduzmu sve potrebne mere za njegovo očuvanje, uključujući i uređeno dvorište. 
„Ovo je privremena sanacija. Neophodno je mnogo toga urediti. Potreban je projekat da bi se nastavilo sa radovima. Zato pozivamo sve one koji mogu da nam pomognu u izradi projekta za sređivanje dvorišta, pre svega zbog bezbednosti dece. Juče je pala kiša, a mi prvi put, ko zna od kada, nismo morali da hodamo po jezeru“ , kaže profesorka matematike, Vesna Babović.

Ovog utorka razredni čas u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ bio je posvećen otvaranju uređenog dela dvorišta, priči o bezbednosti dece u školi i prijatnom ambijentu za rad bez ikakvih prepreka. Umesto političara učenik Stefan je presekao vrpcu, hor je otpevao „Gaudeamus“, a učenici su uživali 30 minuta uz muziku i druženje u uređenom dvorištu svoje škole. 
Ovaj dan je bio posvećen svim učenicima, ali i profesorima najstarije niške gimnazije, koji su poslali niz pozitivnih poruka sa nesvakidašnjeg razrednog časa, deleći istu želju - da se dvorište škole u potpunosti uredi.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RadioCity.rs...






Povezane vesti

Popločano dvorište gimnazije svečano otvorio đak

Izvor: JužneVesti.com, 05.Okt.2016

To što se đak 3. razreda niške Gimnazije "Stevan Sremac" sapleo u školskom dvorišu na času fizičkog, pao i lakše povredio nogu podstaklo je njegove profesore da školsko dvorište urede, a njemu je, pošto je bio inspiracija za ovu akciju, pripala čast da uređeni deo i otvori.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.