Učenici u Skoplju bacili devojčicu (14) kroz prozor, završila u Urgentnom! Razredni opravdava: Igrali su se s osmehom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Okt.2018, 07:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Učenici u Skoplju bacili devojčicu (14) kroz prozor, završila u Urgentnom! Razredni opravdava: Igrali su se s osmehom!

Vršnjačko nasilje sve češće je među osnovcima

Dečija igra učenika 9. razreda osnovne škole "Đorđija Pulevski" u skopskom naselju Aerodrom mogla je da ima tragične posledice.

Za vreme malog odmora, četvorica đaka su uhvatili svoju 14-godišnju drugaricu iz razreda za noge i ruke, otvorili prozor i izbacili je napolje iz učionice, koja se nalazila na prizemlju škole.

"POKLANJAM MANJI AUTO": OGLAS osvanuo na internetu sa OVIM USLOVIMA i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << izazvao HAOS

Ovaj jezivi incident se desio još u petak, a policiji je prijavljen tek u utorak.

- U utorak u 7:50 časova u Policijsku stanicu Aerodrom, E.C. (50) je prijavio da su 28. septembra u periodu od 10:30 do 11 časova u osnovnoj školi "Đorđija Pulevski" u Skoplju, za vreme malog odmora, četiri učenika uhvatili za ruke i noge njegovu 14-godišnju ćerku, koja uči u istom razredu, otvorili prozor učionice koja se nalazi na prizemlju i izbacili je napolje na zemlju - saopštili su iz MUP.

Devojčica je zadobila povrede, a iz policije su dodali da su roditelji maloletnika koji su izvršili napad na njihovu drugaricu iz razreda pozvani u policijsku stanicu i da se preduzimaju mere i aktivnosti na potpunom rasčišćavanju slučaja.

Čvrst odgovor na pitanje da li se ovde radilo o vršnjačkom nasilju ili suludoj dečjoj igri, još niko nije dao.

Razredni starešina se pravda da u njegovom razredu vlada sloga i da se ne radi o nasilju. On je rekao da su se deca samo igrala na odmoru.

- Bukvalo se desilo od igračke do plačke. Radi se o razredu sa 31 učenikom s odličnim uspehom i vladanjem. Razred je prekrasan i svi se druže. Deca su već dve nedelje igrali ovu igru. Nosili su učenika do prozora, a on je sam iskako preko okvira napolje u dvorište. Ovoga puta igra je krenula po zlu. Devojčica nije uspela da se zadrži na nogama. Postoje snimci, videli smo ih, učenici se smeju dok igraju igru. Niko na silu nije bacio nikoga kroz prozor - izjavio je razredni starešina Marjan Jovanovski.

Majka jednog od učenika je za skopsku televiziju detaljno opisala ovaj nemili događaj.

- Nekoliko dana zaredom su igrali ovu igru. Četvorica dečaka su hvatali devojčice za ruke i noge i bacali ih kroz prozor. Druge devojčice su nekako uspevale da se dočekaju na noge, ali najmanja je pala na leđa i povredila se. Bila je i jedna devojčica koja je pomagala u bacanju, a druga je snimala sa mobilnim telefonom. Jedan učenik iz razreda je prijavio igru kod nastavnika, pa su se tako spasila druga deca - rekla je majka.

Video snimke treba da pregleda policija i državni prosvetni inspektor da bi se utvrdilo šta se tačno dešavalo u školi u petak na malom odmoru. Iz Ministarstva za obrazovanje su osudili incident i dodali da njihovi inspektori proveravaju šta se tačno desilo u učionici, a potom će, kažu, utvrditi i odgovornost.

Direktor OŠ "Đorđija Pulevski", Aleksandar Filipčev tvrdi da se ovde nije radilo o vršnjačkom nasilju, već o nepromišljenoj dečijoj igri.

- Razgovarali smo sa roditeljima sve dece. Preduzete su veće pedagoške mere za učenike koji su izbacili devojčicu, a manje za sve ostale učenike koji su učestvovali u igri. Nemojte izlagati decu linču i javnoj osudi jer oni nisu nasilnici, već su jednostavno napravili nepromišljenu stvar u opasnoj igri - izjavio je Filipčev.

Ovo je drugi incident u školama u Skoplju za nedelju dana. U četvrtak, jedan dan pre incidenta u OŠ "Đorđija Pulevski", 13-godišnji učenik Osnovne škole "Kočo Racin" pretukao je vršnjakinju iz razreda. Devojčica je završila u Urgentnom centru.

Prema analizi UNICEF-a, čak 42 odsto dečaka i devojčica uzrasti od 13 do 15 godina su izjavili da su bili maltretirani u školi ili da su bili uključeni u fizički obračun. Nasilje se dešava i na internetu gde počinioci ostaju anonimni, a posledice su razorne, kažu iz UNICEF.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VRŠNJAČKO NASILJE ILI SULUDA DEČIJA IGRA? Učenici osnovne škole drugaricu uhvatili za ruke i noge i IZBACILI KROZ PROZOR (VIDEO)

Izvor: Blic, 03.Okt.2018

Dečja igra učenika osnovne škole "Đorđija Pulevski" u skopskom naselju Aerodrom mogla je da ima tragične posledice.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.