U napadu na jevrejsku školu u Tuluzu ubijeni rabin i troje dece

Izvor: Blic, 19.Mar.2012, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U napadu na jevrejsku školu u Tuluzu ubijeni rabin i troje dece

U napadu naoružanog motocikliste danas su u jugozapadnom francuskom gradu Tuluzu ispred jevrejske srednje škole ubijene četiri osobe - rabin, njega dva sina i još jedna devojčica, a francuski predsednik Nikola Sarkozi incident je nazvao nacionalnom tragedijom.

Deca su uzrasta od tri, šest i deset godina, izjavili su očevici i roditelji dece.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je da je današnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ubistvo tri deteta i jednog nastavnika ispred jevrejske škole u Tuluzu nacionalna tragedija.

Sarkozi, koji je došao u Tuluz, naložio je da se sutra u svim školama minutom ćutanja oda pošta ubijenima. On je rekao da će biti "učinjeno sve kako bi bio pronađen" napadač, a da će ministar policije Klod Gean "ostati u Tuluzu koliko god bude bilo potrebno".

"To su naša deca, to nisu samo vaša dece, ona su naša", rekao je Sarkozi. "Na teritoriji Republike, ne ubijaju se deca tek tako ... Danas je dan nacionalne tragedije", istakao je Sarkozi.

Veliki rabin Francuske Žil Bernhajm izjavio je da je "užasnut" i "zaprepašćen" jutrošnjim incidentom, dodajući da će odmah krenuti u Tuluz. I evropski rabini su osudili "varvarski" napad na jevrejsku školu, prenosi francuska agencija.

"Jevreji će odgovoriti na ovaj varvarski i ubilački čin", poručio je rabin Arijeh Goldberg, potpredsednik Rabinskog evropskog centra (RCE) sa sedištem u Briselu, navodeći da je reč o napadu na čitavu jevrejsku zajednicu.

Izrael užasnut napadom na jevrejsku školu u Francuskoj

Portparol izraelskog Ministarstva inostranih poslova Jigal Palmor izjavio je da je Izrael užasnut napadom na jevrejsku školu i da veruje da će francuske vlasti rasvetliti ovu tragediju i izvesti počinioce pred lice pravde.

Predsednik Saveza jevrejskih studenata u Francuskoj (UEJF) Jonatan Hajun pozvao je vlasti da pojačaju bezbednosne mere u jevrejskim školama i sinagogama.

"Antisemitski i rasistički govori stvorili su atmosferu nesigurnosti za Jevreje u Francuskoj", istakao je on.

Muškarac koji je pucao pobegao je sa mesta događaja na motociklu, što podseća na slučaj kada je u istom regionu prošle nedelje jedan čovek na motociklu ubio tri padobranca.

Napadač odgovoran za današnji incident koristio je oružje istog kalibra kao i ono koje je korišćeno u ubistvu tri francuska vojnika prošle nedelje, saopštili su policijski izvori.

Policija u jugozapadnoj Francuskoj pokrenula je veliku poteru nakon prošlonedeljnog ubistva tri padobranca i ranjavanja još jednog u dva odvojena napada, dovodeći u vezu ove incidente.

U oba napada radilo se o izvršiocu koji je pobegao na motociklu. U istrazi učestvuje između 50 i 60 policajaca, uključujući i antiterorističke specijalce.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Klod Gean, koji će u toku prepodneva stići u Tuluz, naredio je da se povećaju mere bezbednosti oko svih jevrejskih škola u Francuskoj.

U Francuskoj živi najveća jevrejska zajednica u Evropi, koja broji oko 700.000 ljudi, podseća AFP.

Serijski ubica rasista?

U napadu koji je izveden danas ispred jedne jevrejske škole u Tuluzu, kao i u dva napada izvedena ranije ovog meseca u regionu istog grada, upotrebljen je isti ukradeni motor, izjavio je neimenovani izvor iz francuske policije.

Pojedini policijski izvori ranije su saopštili da je u sva tri napada upotrebljen pištolj istog kalibra, a podatak o tome da je upotrebljen i isti motor dodatno ukazuje na vezu između ovih incidenata.

Izvor iz policije kaže da je motor marke "jamaha" ukraden u Tuluzu pre više od nedelju dana, pre prvog napada koji je izveden 11. marta, kada je ubijen jedan francuski vojnik, javila je agencija Frans pres.

Drugi napad je izveden četiri dana kasnije i u njemu su ubijena još dva vojnika, a jedan teško povređen.

Izvor nije mogao da kaže na koji je način motor identifikovan, ali je naveo da su istražitelji razgovarali sa njegovim vlasnikom koji je potvrdio da je motor ukraden.

U današnjem napadu ubijene su četiri osobe - rabin, njegova dva sina i još jedna devojčica, a jedan mladić je teško povređen.

Motivi ubistava za sada su nepoznati, i dok tužioci istražuju da li je u pitanju teroristički napad, javile su se sumnje da je reč o serijskom ubici rasisti.

Bela kuća oštro osudila napad

Bela kuća je danas oštro osudila napad na jevrejsku školu u Tuluzu.

"Duboko smo ožalošćeni stravičnim napadom na učenike i nastavnike jevrejske škole u gradu Tuluz. Naše misli i molitve su sa porodicama i prijateljima žrtava", rekao je portparol Nacionalnog saveta za bezbednost Tomi Vietor, dodajući da se vlada SAD pridružuje francuskoj vladi u osudi napada.

Povezane vesti: Nesreću u Švajcarskoj izazvao nastavnik? U pucnjavi ispred bara u Španiji poginulo troje ljudi, ubica u bekstvu Vehabija zapalio džamiju u Belgiji, imam se ugušio Na psihijatrijskoj klinici u Pitsburgu dvoje ubijeno, a sedmoro ranjeno U napadu na biralište u Dagestanu poginula tri policajca

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Posebne mere bezbednosti u Tuluzu

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Mar.2012

Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je u ponedeljak da će na jugozapadu Francuske gde su u napadu ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu ubijene četiri osobe - rabin i troje dece - biti preduzete izuzetne mere bezbednosti, a oblast će biti proglašena za region pod najvišim stepenom opasnosti...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

UVEDEN NAJVIŠI STEPEN BEZBEDNOSTI U DELU FRANCUSKE

Izvor: Kurir, 19.Mar.2012

Na jugozapadu Francuske u napadu ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu ubijene četiri osobe - rabin i troje dece ..PARIZ - Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je danas da će na jugozapadu Francuske gde su danas u napadu ispred jevrejske srednje škole u Tuluzu ubijene četiri osobe - rabin...

Nastavak na Kurir...

Minut ćutanja u školama za stradale u Tuluzu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Mar.2012, 13:51

U školama širom Francuske danas je prema odluci predsednika Nikole Sarkozija, minutom ćutanja odata pošta stradalima u pucnjavi ispred jevrejske škole u Tuluzu, kada je poginulo troje dece i jedan profesor. Sarkozi je odao poštu stradalima u koledžu Fransoa Kupren, srednjoj školi u centru...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.