U luci Smederevo brodovi nesigurni

Izvor: B92, 28.Sep.2014, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U luci Smederevo brodovi nesigurni

Iako se tek poslednjih dana progovorilo o pljačkama stranih brodova u srpskim lukama, to je problem koji je prisutan već godinama.

Najčešće se incidenti događaju na području Policijske uprave Smederevo.

Poslednji slučaj ukrajinskog broda koji je bio ukotvljen u luci Smederevo samo je ilustracija na koji način se naše vlasti odnose prema međunarodnim rečnim prevoznicima.

"Godinama unazad se dešava da su naši brodovi na meti srpskih i rumunskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pirata, koji na baržama kradu sve, od žitarica, đubriva, nafte, pa do metalnih poklopaca i carinskih plombi sa samih barži. Šteta nije samo materijalna, već posle pljačke brodovi nisu tehnički ispravni, zbog čega nisu u mogućnosti da nastave put ka zemljama Evropske unije", ističe za Danas Sergej Kostjev, direktor predstavništva Ukrajinske dunavske plovidbe u Srbiji (UDP).

Prema njegovim rečima, Policijska uprava Smederevo olako je shvatila problem koji ukrajinski, ali i brodovi drugih inostranih prevoznika u poslednjih mesec dana sve češće imaju sa pljačkašima iz Srbije. On kaže da je na insistiranje brodara bio jedan sastanak sa vrhom smederevske policije, ali je odgovor koji su dobili od njih ocenio kao neozbiljan.

"Kako je rečeno, Policijska uprava ne poseduje čamac za kontrolu barže, koji bi patrolirao Dunavom i tako imao uvid u sve što se dešava u luci. Ponudili smo im svoj brod za kontrolu, ali su odbili uz objašnjenje da bi samim kročenjem na čamac stali na tuđu teritoriju. Isto tako, podneta je i krivična prijava protiv počinilaca, ali još uvek čekamo reakciju nadležnih", ističe Kostjev i dodaje da je u rešavanje slučaja čestih pljački potrebno da se uključi država, jer su trenutno na gubitku i ukrajinsko brodarstvo i Srbija.

Naš sagovornik još objašnjava da je piratima sasvim dovoljno i 30 minuta za napad i krađu međunarodnih barži, taman koliko je potrebno kapetanu i posadi broda da prijave policiji ukotvoljenje u luci Smederevo.

"Svaki dolazak broda sa baržom u luku potrebno je prijaviti policijskoj upravi. Ta zakonska procedura traje pola sata, što je piratima dovoljno vremena za da obave svoj posao. Tom prilikom krade se i carinska plomba, koji je neophodan deo na baržama tokom prevoza robe, i ukoliko se pri carinskoj kontroli utvrdi da nedostaje, međunarodni brod ide pod carinski prekršaj i snosi posledice - kaže Kostjev.

Međutim, kako naši izvori tvrde, pljačkanje međunarodnih brodova nije učestalo samo u smederevskoj luci, gde vlada pravi kriminal, već se piraterija dešava i u drugim gradovima Srbije, kao što su Novi Sad i Pančevo, dok najmanje problema sa kradljivcima inostrani brodovi imaju u Luci Beograd.

Kada je reč o najpogodnijem dobu dana za pljačkanje, i tu su se neke stvari promenile, pa su tako u poslednje vreme krađe sve učestalije danju. Pirati su organizovani u grupama, koje su podeljene na osnovu vrste robe koju kradu, pa tako su neke zadužene za đubrivo, žitarice i naftu, dok drugi rade na uklanjanju metalnih delova sa brodova.

Na pitanja da li su nadležni obavešteni o višegodišnjoj pirateriji na Dunavu kod Smedereva i u drugim gradovima Srbije, kao i da li su do sada preduzete zakonske mere kako bi se zaštitili međunarodni rečni prevoznici, odgovore od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kao i Policijske uprave u Smederevo nismo dobili.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.