U Gnjilanu zapaljena srpska kuća

Izvor: B92, 09.Avg.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Gnjilanu zapaljena srpska kuća

Gnjilane -- U Gnjilanu zapaljena kuća Novice Cukića, što je još jedan od napada na Srbe južno od Ibra.

Portparol policije u Gnjilanu Ismet Hašani izjavio je da policija i dalje traga za mogućim podmetačima požara.

Hašani je rekao Tanjugu da je policija na dobrom tragu da otkrije ko je podmetnuo požar u juče zapaljenoj kući Cukića.

Prema njegovim rečima, požar u celoj kući, u kojoj niko ne živi već deset godina, sprečile su vatrogasne jedinice. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Povodom ovog incidenta, poslednjeg u nizu nakon što je izazvana kriza na Kosovu posle preuzimanja kontrole administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak od strane kosovske policije, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju zatražilo je od međunarodne zajednice da ozbiljno shvati sve napade na Srbe i njihovu imovinu južno od Ibra.

"Paljenje kuće Novice Cukića u Gnjilanu pokazuje da su kosovske vlasti, nakon nasilnog pokušaja preuzimanja kontrolnih punktova Jarinje i Brnjak od strane pripadnika specijalnih jedinica kosovske policije ROSU, ohrabrile albanske ekstremiste da vrše nasilje nad Srbima južno od Ibra", saopštilo je to ministarstvo.

U saopštenju se ocenjuje da je "ovo još jedna poruka albanskih ekstremista šta mogu da očekuju Srbi koji odluče da se vrate na svoja vekovna ognjišta”.

Samo u Gnjilanu od kraja rata 1999.godine do sada zapaljeno je skoro 300 srpskih kuća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.