Tragični incident u Bengaziju

Izvor: Vostok.rs, 13.Sep.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tragični incident u Bengaziju

13.09.2012. -

Predsednik SAD Barak Obama naredio je da se pojača obezbeđenje američkih diplomatskih predstavništava u čitavom svetu. Ova odluka je bila doneta posle pogibije američkog ambasadora SAD Krisa Stivensa prilikom napada na konzulat u libijskom gradu Bengaziju.

Grupa naoružanih napala je američki konzulat u Bengaziju 11. septembra uveče. Posle pucnjave iz bacača ganata, zgrada diplomatske misije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << se zapalila. Kristofer Stivens je pokušao da se skloni na bezbedno mesto, ali njegov automobil je odleteo u vazduh. Osim njega u indicentu je ubijen saradnik konzulata i dva marinca. Napad se desio posle pojave odlomaka filma Nevinost muslimana na Intrnetu. Film je snimljen u SAD. Tamo je muslimanski prorok Muhamed predstavljen u krajnje podrugljivom vidu. Producent filma je američki pastor iz države Floride Teri Džons. On se pročuo po skandaloznim javnim spaljivanjima Kurana.

Teroristički akt u Libiji zaslužuje najozbiljniju osudu, smatra direktor Centra za partnerstvo civilizacija Instituta za međuanrodna istraživanja Venijamin Popov.

- Diplomate služe za to da nasilja ne bude, da se putem pregovora reše svi problemi. A u 21. veku ni etničke, ni nacionalne, ni religiozne probleme nije moguće rešiti silom. Sa druge strane, ne može se reći da je to u izvesnoj meri nije posledica politike NATO-a koja se vodila u Libiji. Kada je NATO bombardovao Libiju, hteo je da zbaci Gadafijev režim. Dobar ili loš, ovaj režim je držao zemlju kao jedinstvenu državu i bio je nekakav red. Sada nema ni reda, ni stabilnosti, ni bezbednosti.

Eksperti danas razmatraju posledice ove tragedije. I pre svega mogući su koraci SAD. Reakcija će biti suzdržana, smatra nemački ekspert u oblasti politike i bezbednosti na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi Robin Šreder.

- Problem je u tome što je sada u SAD u jeku predizborna kampanja. Ova tema će se verovatno odraziti na politiku kandidata. Novinari i republikanci će pažljivo pratiti šta će reći presednik Obama. Njemu predstoji da donese složenu odluku o reakciji SAD na ubistvo diplomata. Pitanje je kako reagovati adekvatno da se pri tome ne dolije ulje na vatru. Ne mislim da će Amerikanci upotrebiti vojsku. Lokalne vlasti treba da pozovu krivce na odgovornost i istraga će se verovatno voditi pod kontrolom Amerikanaca. Ako bude utvrđen identitet zličinaca, suđenje treba da bude svojevrsna proba za nove vlasti.

U utorak akcija protesta protiv prikazivanja filma Nevinost muslimana je protekla u Egiptu. Nekoliko hiljada ljudi je okružilo američku ambasadu u Kairu. Skandirajući antiameričke parole oni su spaljivali zastavu SAD. U Moskvi su događaji u Kairu i posebno u Bengaziju bili primljeni sa dubokom zabrinutošću. MIP u saopštenju za medije pozvalo je vlasti zemalja regiona da preduzmu sve mere da se ne dopuste slične neprijateljske akcije protiv diplomatskih misija i njihovih saradnika.

 

Izvor: Golos Rossii, © Kollaž: «Golos Rossii»    
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.