Tel Aviv Rimu: Izvinite...

Izvor: B92, 30.Okt.2016, 23:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tel Aviv Rimu: Izvinite...

Zamenik izraelskog ministra za regionalnu saradnju Ajub Kara izazvao je diplomatski incident s Italijom, rečima da su zemljotresi posledica rezolucije Uneska.

Ta rezolucija se smatra anti-izraelskom.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je tim povodom tokom vikenda objavilo saopštenje u kome osuđuje njegove reči, označava ih neodgovarajućim i ističe da nikada nije trebalo da budu izgovorene. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U saopštenju se dodaje da Ministarstvo, kao i sam Kara žele da se izvine za tu izjavu.

Očekuje se da će se izraelski premijer Benjamin Netanjahu, vođa konzervativne partije Likud u kojoj je Kara, inače Druz sa severa Izraela, sa njim sastati kako bi se objasnilo šta se desilo.

Kara je dao takvu izjavu tokom zvanične posete Vatikanu u sredu, kada je predvodio delegaciju koja se nakratko sastala sa papom Franjom.

Nakon zemljotresa 26. oktobra koji se osetio i u Rimu, on je objavio čudan, komentar sugerišući da je to možda božja kazna za Unesko rezoluciju i odluku Italije da se uzdrži od glasanja.

Italijanski zvaničnici su bili besni zbog tih komentara, što je podstaklo izvinjenje ne samo izraelskog Ministarstva spoljnih poslova, već i izraelske ambasade u Rimu.

Kara je prokomentarisao da zemljotresi "nisu najugodnije iskustvo, ali mi verujemo da nas Sveta Stolica čuva", dodavši da se "zemljotres dogodio zbog Unesko odluke koja se papi nije svidela i koji je čak rekao javno da Sveta zemlja pripada narodu Izraela".

Italija je jedna od 26 zemalja koje su se uzdržale od glasanja 13. oktobra u izvršnom odboru Uneska u kome se briše svaka veza Jevreja sa Brdom hrama u jerusalimskom starom gradu na kome su nekada stajali drevni jevrejski hramovi, a sada je tamo džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Italija se na kraju ipak nije pridružila grupi od pet zemalja EU koje su glasale protiv rezolucije, iako je premijer Mateo Renci obećao da se to više neće desiti i rekao Netanjahuu da reći kako jevrejski narod nema veze s Jeruslimom isto kao izjaviti da sunce stvara tamu.

Rezolucija je usvojena sa 24 glasa za, 6 protiv i 26 uzdržanih.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.