Sukobi na izraelskim granicama

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukobi na izraelskim granicama

Osmoro ljudi poginulo, a nekoliko desetina povređeno u sukobima na granicama Izraela sa Sirijom, Libanom i prema pojasu Gaze. Palestinci tradicionalno ovaj dan obeležavaju kao Nakbu ili Dan katastrofe kada je 1948. godine proglašena država Izrael.

Izraelski vojnici pucali su na grupu demonstranata na graničnom prelazu prema Palestinskim teritorijama, Sirijom i Libanom. Prema još uvek nepotvrđenim izveštajima ubijeno je osam osoba, od kojih četvoro Sirijaca, dok su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << desetine povređene.

Izraelske vlasti saopštile su da se incident desio kada je nekoliko hiljada pristalica Palestine iz Sirije prešlo granicu i ušlo na Golansku visoravan.

Sukobi su potvrđeni na graničnim prelazima u Gazi, Zapadnoj Obali, Golanskoj visoravni i na granici sa Libanom, javlja Bi-Bi-Si.

Palestinci obeležavaju Nakbu ili Dan katastrofe, naziv dana kada je osnovana država Izrael 1948. godine.

Stotine hiljada Palestinaca bilo je prinuđeno da napusti svoje domove usled sukoba koji su započeli odmah po osnivanju Izraela.

U gradu Ramali na Zapadnoj Obali sukobi sa demonstrantima proširili su se na granični prelaz u Istočni Jerusalim.

Izraelski brigadni general Joav Mordečai rekao je da vojska još uvek pokušava da uspostavi kontrolu nad teritorijom koju je Izrael zauzeo 1967. godine.

Mordečai je potvrdio i da su trupe izraelske vojske pucale u vazduh kako bi zaustavile veliki broj demonstranata, ali su oni nakon toga provalili kroz graničnu ogradu.

"Ovo je iranska provokacija", rekao je Mordečai.

Na granici sa Gazom, na prelazu Erez, izraelska vojska otvorila je vatru iz tenkova i mitraljeza, pritom povredivši nekoliko desetina ljudi, tvrde Palestinci.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.