Sukob veterana i policije

Izvor: B92, Beta, 21.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob veterana i policije

Beograd, Prokuplje -- U sukobima vojnih veterana i policije u blizini Kuršumlije, povređeno je više osoba, a uhapšena su četvorica veterana. Demonstracije su zavšene oko 15 časova.

Incident se dogodio na mostu preko reke Toplice kod Kuršumlije, kada su veterani pokušali da probiju kordon policije. U tom pokušaju i intervenciji koja je usledila povređeno je šest pripadnika MUP-a, od toga dvojica žandarma, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i trojica veterana, rečeno je u MUP-u. Agencija FoNet javila je da je lakše povređeno 15 policajaca i deset demonstranata.

Kordon od oko 200 policijaca i pripadnika žandarmerije sprečio je više od 1.000 rezervista sa juga Srbije da nastavi put ka Merdaru.

U jednom trenutku, veterani su pokušali sa dva vozila da probiju kordon, ali ih je policija zaustavila.

Tom prilikom povređeno je nekoliko veterana, a kako saopštava MUP, i nekoliko njihovih pripadnika. Četvorica veterana su privedena, dok su vozila su oštećena.

Veterani kažu da su samo želeli da odu do administrativnog prelaza Merdare i da mirno protestuju.

"Isped nas se isprečila policija, krenula u napad prva, i počela da bije bez ikakvog razloga. To je sramota. Dačić treba da podnese ostavku”, "Ovde nema pravde za nas bednike, samo za one koji primaju 15.000 evra platu. Dok je Srbije, više nikad neću da uzmem pušku u ruke i branim ovu zemlju”, "Očigledno da smo mi policijska država, jer ovako se narod ne čuva. Borci rata na Kosovu nisu ovo zaslužili”, rekli su pojedini veterani.

Rezervisti kažu da, između ostalog, protestuju zbog formiranja bezbednosnih snaga Kosova i da žele da pruže podršku Srbima koji su tamo ostali.

"Drugi razlog je da iskažemo nezadovoljstvo zbog sramnih presuda, dosuđuje se od 500.000 do million dinara rezervistima koji imaju svoje prijatelje sudije i advokate, a ovaj običan narod ne može da ostvari preko suda, nego mora na ulici”, rekao je Dejan Milošević, predsednik Udruženja boraca Gvozdeni puk.

Dvočasovni protest završio se tako što su rezervisti zahtevali od policije da pusti četvoricu njihovih saboraca koji su bili privedeni, a obećali su da će se zuzvrat ukloniti s mosta.

Kada je policija pozitivno odgovorila, rezervisti su se razišli.

Uglavnom lakše povrede

Prema podacima hitne službe Doma Zdravlja u Kuršumliji, desetorici pripadnika žandarmerije i petorici policajaca je ukazana medicinska pomoć nakon sukoba sa učesnicima protesta na magistralnom putu Niš - Priština kod Kuršumlije.

Radi se uglavnom o lakšim povredama koje su pripadnici žandarmerije i policije zadobili u sukobu sa demonstrantima.

Istovremeno, deset demonstranata je lakše povređeno, od kojih je četvoro zatražilo pomoć u hitnoj službi kuršumlijskog Doma zdravlja.

Uhapšeni demonstranti su posle puštanja iz policijske stanice u Kuršumliji rekli da su prilikom hapšenja pretučeni.

Predsednik Udruženja boraca "Gvozdeni puk" iz Kuršumlije Dejan Milošević optužio je policiju da je "postupila sramno i neprimereno demokratskoj državi".

Posle incidenta, most je bio blokiran još oko dva sata.

Sukobi na mostu

Veterane su na mostu preko Toplice u Pepeljevcu zaustavile policijske snage, sa oko 300 pripadnika MUP-a u opremi za razbijanje demonstracija.

Najpre je došlo do koškanja između veterana i policije, a zatim i do fizičkog sukoba, u kojoj je povređeno nekoliko osoba.

Pripadnici žandarmerije su upotrebili palice, kamenice su poletele na na kordon, a tada su i uhapšena četvorica učesnika protesta.

"Nije za Ministarstvo odbrane"

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je, povodom protesta veterana na jugu Srbije, da "protesti vojnih veterana nisu tema za Ministarstvo odbrane".

Ja sam ljudima koji su vodili te proteste na sastanku još u toku prošle godine dokumentovao da su oni podigli dnevnice u onom zakonomskom iznosu koji im je pripadao, rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare.

Sve što se nakon toga dešavalo i što se dešava nema direktne veze sa Ministarstvom odbrane, naveo je Šutanovac.

U međuvremenu, veterani su pokušali automobilom da probiju kordon, ali je policija zaustavila vozilo.

Pripadnici policije i žandarmerije palicama su polomili stakla na tom vozilu i ono je ostalo na mostu, iza kordona.

Put prema Merdaru je blokiran, rezervisti su još na mostu, a saobraćaj se odvija sporednim seoskim putevima.

Veterani okupljeni oko organizacije "Toplički gvozdeni puk" nameravali su da organizuju demonstracije na administrativnom prelazu Merdare, tražeći isplatu ratnih dnevnica.

Šta traže veterani

Blokada na Merdarama je bila najavljena kao protest zbog nejednakog tretmana države prema rezeristima, jer su pojedini rezervisti preko sudova uspeli da naplate ratne dnevnice u iznosima od 500 hiljada do milion dinara.

Predsednik Udruzenja boraca "Gvozdeni puk"iz Kuršumlije Dejan Milošević je rekao da su rezervisti takođe želeli da izraze protest zbog formiranja bezbednosnih snaga Kosova i pruže podršku Srbima koji su ostali na Kosovu.

Veterani organizuju blokadu u znak protesta zbog neisplaćivanja ratnih dnevnica.

Rezervisti iz oko 20 gradova južne Srbije navode da organizovanjem tog skupa žele da poruče Vladi da što pre mora da reši problem sa neisplaćenim ratnim dnevnicama.

Milošević je izjavio za B92 da rezervisti od Vlade zahtevaju hitno donošenje uredbe po kojoj će svi borci dobiti od 500.000 do milion dinara po osobi.

"Dolaze rezervisti iz 20-ak gradova. Očekujemo nekoliko hiljada ljudi. Ovo je samo opomena našoj državi i vladi da donese uredbu i svim borcima Srbije isplate dugovanja”, rekao je on sinoć.

"Ako država ne shvati ovaj problem ozbiljno mi ćemo biti prinuđeni da dođemo ispred vlade i skupštine i da tražimo pravdu na ulici”, najavljuje Milošević.

On je podsetio da su svi dosadašnji protesi rezervista prošli bez incidenata, i da je njihova želja da se svi problemi reše na dostojanstven način.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rezervisti krenuli ka Merdaru

Izvor: RTV Pink, 21.Dec.2008

. . . Vojni rezervisti sa juga Srbije. krenuli su danas u koloni od više od 40 vozila i nekoliko autobusa iz. Prokuplja ka administrativnom prelazu Merdare gde je najavljena. blokada saobraćaja. . . . . .

Nastavak na RTV Pink...

Sukob rezervista i policije

Izvor: RTS, 21.Dec.2008

Rezervisti se sukobili sa policijom pri pokušaju da blokiraju prelaz Merdare u znak protesta zbog neisplaćivanja ratnih dnevnica. Povređeno sedam policajaca i deset rezervista. Do incidenta je došlo kada je policija pokušala da zaustavi kolonu vozila koja je krenula ka Merdaru. Protest završen...

Nastavak na RTS...

Završen protest rezervista kod Kuršumlije

Izvor: 24sata, 21.Dec.2008

Oko 1.000 rezervista, koji su zahtevali dodatne isplate za učešće u ratu na Kosovu, krenuli su automobilima i autobusiam da blokiraju administrativni prelaz Merdare, prema Kosovu.

Nastavak na 24sata...

Sukob rezervista i policije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2008

KURŠUMLIJA - Na mostu preko reke Toplice kod Kuršumlije danas je došlo do incidenta između policajaca i rezervista koji su protestovali tražeći dodatne isplate za učešće u ratu na Kosovu...Protest je okončan oko 13.30 časova, kada su rezervisti počeli da se razilaze...U tom incidentu na mostu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Završen protest rezervista kod Kuršumlije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Dec.2008

Protest ratnih veterana sa juga Srbije okončan je danas oko 13.30, posle incidenta na mostu preko Toplice kod Kuršumlije u kome je povređeno nekoliko policajaca i rezervista. Oko 1.000 rezervista, koji su zahtevali dodatne isplate za uče&sc ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Blokada na mostu

Izvor: Večernje novosti, 21.Dec.2008

Protest bivših rezervista sa juga Srbije kod Kuršumlije obeležili incidenti. U pokušaju da probiju policijske snage povređeno desetak rezervista

Nastavak na Večernje novosti...

Incident na mostu preko reke Toplice

Izvor: Kurir, 21.Dec.2008

KURŠUMLIJA, 21. decembra 2008. (Beta) - Na mostu preko reke Toplice kod Kuršumlije danas je došlo do incidenta između policajaca i rezervista koji protestvuju tražeći dodatne isplate za učešće u ratu na Kosovu. Do incidenta je došlo kada je policija pokušala da zaustavi kolonu vozila sa oko...

Nastavak na Kurir...

TUČA REZERVISTA I POLICIJE

Izvor: Press, 21.Dec.2008

Deset pripadnika Žandarmerije, petorica policajaca i desetak ratnih veterana povređeno je u sukobu kod Kuršumlije kada je više od hiljadu veterana pokušalo da krene za Merdare. .Rezervisti su krenuli put Merdara kako bi protestovali zbog najavljenog formiranja kosovskih oružanih snaga,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.