Sukob rezervista i policije

Izvor: Politika, Beta, Tanjug, 21.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sukob rezervista i policije

„Toplički gvozdeni puk” je primer politizacije rezervista, tvrdi član Jedinstvenog štrajkačkog odbora i predsednik leskovačkih rezervista Dušan Nikolić

Šest policajaca i trojica rezervista povređeni su juče u sukobu na mostu preko reke Toplice u mestu Pepeljevac kod Kuršumlije. Incident se dogodio kada su veterani pokušali da probiju kordon policije koji ih je sprečio da dođu do Merdara i izvrše najavljenu blokadu administrativnog prelaza, tražeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isplatu zaostalih ratnih dnevnica.

Više od 1.000 vojnih rezervista nekadašnje Treće armijske oblasti iz dvadesetak gradova i sela južne Srbije, juče oko 10 časova, u koloni od oko 40 vozila i nekoliko autobusa iz Prokuplja krenuli su ka Merdaru, a predsednik Udruženja boraca „Toplički gvozdeni puk” iz Kuršumlije Dejan Milošević rekao je agenciji Beta da rezervisti od vlade zahtevaju hitno donošenje uredbe po kojoj će svi borci dobiti isti iznos za ratne dnevnice. „Svi treba da dobiju onoliko koliko su pojedinci preko suda već naplatili, a to je od 500.000 do 1.000.000 dinara po osobi”, naveo je Milošević.

Veterane je na mostu preko Toplice zaustavilo oko 300 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u opremi za razbijanje demonstracija. Najpre je došlo do koškanja između veterana i policije, a zatim i do fizičkog sukoba u kojima je povređeno desetak osoba. Rezervisti su potom pokušali automobilom da probiju kordon, ali ih je policija zaustavila razbivši palicama stakla na vozilu, koje je ostalo na mostu iza kordona.

Od šestorice povređenih policajaca dvojica su pripadnici Žandarmerije, dok su četvorica ratnih veterana uhapšena. Posle incidenta most je bio blokiran još oko dva sata, a rezervisti su posle 13 časova počeli da se razilaze.

Rezervisti su optužili policiju da je postupila „sramno i neprimereno demokratskoj državi” i naveli da je intervencija policije bila „brutalna”. Oni su najavili da će biti prinuđeni da pravdu traže ispred vlade i Skupštine Srbije.

S druge strane, član Jedinstvenog štrajkačkog odbora i predsednik leskovačkih rezervista Dušan Nikolić izjavio je Tanjugu da je došlo „do razilaženja u stavu pojedinih rezervista posle neuspešnog protesta jesenas ispred zgrade Vlade Srbije”, precizirajući da se „odvojilo četiri-pet najnerazvijenijih opština”.

– Dejan Milošević i „Gvozdeni puk” su primer politizacije rezervista, a njihov protest nije ništa drugo nego priprema za nove izbore – ocenio je Nikolić. On je objasnio da je Dejan Milošević predvodio proteste kuršumlijskih rezervista sve dok nisu dobili po 200.000 dinara u proseku po borcu, da bi potom osnovali stranku koja je danas deo vladajuće koalicije u opštini Kuršumlija. Nikolić je podsetio da je Dejan Milošević danas zamenik predsednika ove opštine.

Bivši vojni rezervisti nekadašnje Treće armijske oblasti neće odustati od zahteva za isplatom razlika u ratnim dnevnicama, ali za sada ne planiraju masovnije proteste, rekao je Nikolić. On je kazao da oni traže da im se ta razlika isplati na način kao i kuršumlijskim rezervistima, koji su prosečne iznose od 200.000 dinara već dobili u šest jednakih mesečnih rata i da je nejasno zbog čega novu akciju za isplatu razlika u ratnim dnevnicama svim borcima, kojih u Srbiji ima 500.000, ponovo pokreće Milošević.

Nikolić je naveo da su bivši vojni rezervisti pokrenuli tužbe protiv države, ali da će paralelno insistirati na sporazumu, što bi za državu bilo znatno jeftinije. Prema njegovim rečima, do sada je u Prvi opštinski sud u Beogradu stiglo 1.500 tužbi bivših rezervista, a da će samo u Leskovcu ovih dana biti podneto još 13.000. Objašnjavajući razliku između tužbi i dogovora, Nikolić je rekao da pravo na tužbu radi isplate razlike u dnevnicama imaju svi bivši borci koji u vojnim knjižicama imaju pečat da su učestvovali u ratnim operacijama, dok se kod dogovora o isplati razlika u dnevnicama pojavljuju samo rezervisti koji su u periodu NATO intervencije 1999. godine boravili na teritoriji Kosova i Metohije.

M. Albunović

-------------------------------------------------------------------

Šutanovac: Rezervisti nisu tema za Ministarstvo

Povodom protesta veterana na jugu Srbije, ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac rekao je oni nisu tema za Ministarstvo odbrane. „Ja sam ljudima koji su vodili te proteste na sastanku još prošle godine dokumentovao da su oni podigli dnevnice u onom zakonskom iznosu koji im je pripadao. Sve što se nakon toga dešavalo i što se dešava nema direktne veze s Ministarstvom odbrane”, rekao je Šutanovac na konferenciji za novinare.

Sl.K.

[objavljeno: 22/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.