Sprečen sukob u Brdjanima

Izvor: S media, 22.Jun.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sprečen sukob u Brdjanima

"U naselju Brdjani u severnom delu Kosovske Mitrovice popodne došlo do manjeg incidenta, ali je policija brzo reagovala i sprečila sukob izmedju dve etničke zajednice", izjavio komandir severne policijske stanice Milija Milošević.

"Albanci su počeli da nasipaju i ravnaju put u naselju Brdjani. Mi smo dužni da zaštitimo obe etničke zajednice i zato smo pravovremeno reagovali pa će radovi biti obustavljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << do daljih dogovora, ako se neki dogovor postigne. Ukoliko ne, videćemo šta će se dešavati sutra", kazao je Milošević.

Jedan od predstavnika Srba iz naselja Brdjani Dragoslav Živković izjavio je da su Albanci danas počeli sa nasipanjem puta u Brdjanima a da nikog nisu prethodno obavestili, uz izgovor da imaju odobrenje.

Prema Živkovićevim rečima, to je dovelo do spontanog okupljanja Srba iz ovog naselja.

On je pozvao gradjane na protest zbog najave da će Albanci početi radove na još 10 kuća u Brdjanima, u neposrednoj blizini srpskih kuća.



"Naši zahtevi uopšte nisu uvaženi. Dogovor o obnovi pet srpskih i pet albanskih kuća koji je ranije postignut je nametnuto rešenje, nije kompromis. Verovatno će i ovo pokušati da proguraju na silu, ali mi više nemamo gde", kazao Živković.


Srbi iz naselja Brdjani zahtevaju da se pre povratka Albanaca u to naselje omogući povratak Srba na Kosovo i Metohiju.

Takodje traže poštovanje dogovora s predstavnicima UNMIK-a prema kome Srbi i Albanci mogu da obnavljaju svoje kuće u ovom naselju u odnosu pet prema pet.

Srbi su 11. maja, nakon dve sedmice, prekinuli proteste, pošto su sa predstavnicima UNMIK-a postigli dogovor da i oni započnu rekonstrukciju svojih kuća u ovom naselju.

Oni su 13. maja počeli sa raščišćavanjem terena na pet lokacija za obnovu svojih kuća u ovom delu grada.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Sprečen sukob u Brđanima

Izvor: RTS, 22.Jun.2009

Policija sprečila novi sukob između Srba i Albanaca u naselju Brđani, u severnom delu Kosovske Mitrovice. Lokalni Albanci počeli da nasipaju i ravnaju put u naselju bez prethodno postignutog dogovora...Nakon manjeg incidenta, brzom intervencijom policije sprečen je sukob između dve etničke zajednice...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.