Skoplje: Sukob policije i Albanaca

Izvor: B92, 02.Mar.2013, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skoplje: Sukob policije i Albanaca

Skoplje -- Najmanje 10 povređenih, tri demolirana vozila i jedan spaljen autobus - bilans je sukoba makedonske policije i demonstranata albanske nacionalnosti u Skoplju.

Albanci su danas protestima odgovorili na jučerašnje demonstracije Makedonaca koji su nezadovoljni imenovanjem Talata Džaferija, bivšeg komandanta ONA, za ministra odbrane, tražili njegovu smenu.

Iza današnjeg protesta koji se pretvorio u incidente i sukob sa policijom koja je u jednom trenutku upotrebila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i suzavaca, ostala su havarisana vozila, zapaljen autobus, demolirane autobuske stanice, oboreni saobraćajni znaci.

Nereda je bilo i u širem centru Skoplja, rekao je portparol policije Ivo Kotevski. On je naveo da je najveća šteta naneta je privatnim objektima i vozilima.

Makedonski mediji javljaju da ima 10 povređenih, među kojima i pripadnika policije, a prema nezvaničnim informacijama, uhapšeno je 16 osoba.

Protest Albanaca koji je bio organizovan preko društvenih mreža započeo je mirno ispred Jahja pašine dazmije u Skoplju, a incidenti su počeli kada je masa stigla do Vlade gde je počela da baca kamenice na policjace i zgradu Vlade.

Demonstranti su tom prilikom pocepali i zapalili makedonsku zastavu, a policija je upotrebila suzavac da bi razbila masu koja je počela da lomi stakla obližnjeg Muzeja holokausta.

Nakon toga njihov revolt je nastavljen i u širem centru kod mesta nazvanog "Bit pazar," naseljenom etničkim Albancima, gde su se opet sukobili sa policijom koja je upotrebila suzavac, transportere i specijalce.

Tokom incidenta oštećeni su automobili, a u blizini lokalne policijske stanice zapaljen je i autobus javnog prevoza, nakon što ga je vozač napustio.

Specijalne policijske snage pomoću borbenih vozila uspele su da potisne masu do Stare skopske čaršije, gde su sukobi trajali nekoliko sati.

Stanje u Skoplju je večeras mirno, ali u gradu je prisutno snažno policijsko obezbeđenje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skoplje: Povređeno 18 građana i 11 policajaca u protestima ispred Vlade!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Mar.2013

U incidentima nakon protesta protiv imenovanja Talata Džaferija, bivšeg komandanta ONA, za ministra odbrane, ispred zgrade Vlade Makedonije u Skoplju povređeno je sedam građana i 11 policajaca

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.