Sindikat: Ne optuživati žandarme pre istrage

Izvor: RTS, 30.Sep.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Ne optuživati žandarme pre istrage

Policijski sindikat Srbije zatražio je da se do kraja obavi istraga incidenta u kom su učestvovali pripadnici Žandarmerije i brat premijera Andrej Vučić, bez prejudiciranja odgovornosti. Međunarodni institut za bezbednost zatražio da se hitno spreči divljanje Žandarmerije.

Ne može se odmah krivica prebacivati na Žandarmeriju, a da istraga još nije gotova - saopštio je Policijski sindikat Srbije (PSS) i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istakao da su informacije koje se pojavljuju u javnosti delimične i nepotpune.

"Ukoliko je bilo prekoračenja ovlašćenja, to će utvrditi istraga i tu podržavamo nameru ministra Nebojše Stefanovića, da se do kraja otkrije istina", navodi se u saopštenju sindikata.

PSS je apelovao da se svi u javnosti uzdrže od komentarisanja slučaja, kako se ne bi uticalo na buduće odluke.

I Nezavisni policijski sindikat Srbije u odvojenom saopštenju traži da se utvrde sve okolnosti koje su dovele do tužnog događaja u kojem su Andrej Vučić i njegova pratnja povređeni, kao i da se rasvetle sve činjenice.

Navodi se i da su pripadnici Žandarmerije iz Niša savesni pripadnici policije koji nisu bežali od obaveza i zadataka, te da je tako bilo i u slučaju Parade.

Istovremeno, Međunarodni institut za bezbednost osudio je preteranu upotrebu sile pripadnika Žandarmerije prema bratu premijera i njegovom obezbeđenju - pripadnicima Vojske Srbije, prenosi Tanjug.

Do sada objavljeni iskazi učesnika, svedoka, kao i video snimak celog događaja, nedvosmisleno ukazuju na potrebu veoma temeljne istrage, u kojoj ne sme biti zaštićenih, navodi se u saopštenju tog instituta.

Dodaje se da ministar policije mora odmah da suspenduje do pokretanja krivičnog postupka odgovorne za ovaj incident, a njihove neposredne starešine da smeni.

Svuda u svetu bi prebijanje bliskog rođaka premijera od strane policije imalo prvorazredni značaj i kada je reč o istrazi i kada je reč o zainteresovanosti javnosti, ocenio je Međunarodni institut za bezbednost.

Premijerovog brata Andreja Vučića i dvojicu pratilaca premijera pretukli su u u nedelju u centru Beograda pripadnici niškog odreda Žandarmerije.

Pojedini mediji objavili su da je do incidenta došlo kada Vučić i obezbeđenje nisu želeli da se legitimišu na poziv policije koja je obezbeđivala grad tokom Parade ponosa.

Premijer Vučić je odbacio te navode i kazao da je njegov brat pokazao ličnu kartu policajcima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

INSTITUT ZA BEZBEDNOST: Hitno sprečiti divljanje žandarmerije!

Izvor: Telegraf.rs, 30.Sep.2014

- Istraga o ovom incidentu ne sme ostaviti ni najmanju bezbednosnu, niti političku nedoumicu kada je reč o okolnostima pod kojima su brat premijera i dvojica pripadnika Vojske bili žrtve policijskog prekoračenja ovlašćenja, koje je u ovom slučaju apsolutno bilo ravno policijskoj torturi - navodi...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.