Severna Koreja ratom preti Južnoj

Izvor: Press, 21.Maj.2010, 06:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja ratom preti Južnoj

Južnokorejski ratni brod „Čeonan" potopio je torpedo Severne Koreje, pokazala je međunarodna istraga tog incidenta, koji se dogodio 26. marta ove godine. Severna Koreja, međutim, ne priznaje da je odgovorna za incident i svom južnom susedu preti ratom ukoliko nastavi sa optužbama Naime, brod južnokorejske mornarice potonuo je posle eksplozije u blizini sporne pomorske granice >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << između dve Koreje u Žutom moru, kod zapadne obale Korejskog poluostrva. Spasilačke ekipe su tada uspele da spasu 58 članova posade, ali je 46 mornara poginulo.
Uzroke potonuća analizirala je međunarodna grupa stručnjaka u kojoj su, pored južnokorejskih, učestvovali i eksperti iz SAD, Australije, Britanije i Švedske. Oni su zaključili da je severnokorejska podmornica ispalila torpedo kojim je pogođen južnokorejski brod, nakon čega je on brzo potonuo.
Južnokorejski predsednik Mjung Bak, nakon što je objavio rezultate istrage, najavio je da će njegova zemlja preduzeti sve mere protiv Severne Koreje. On je direktno optužio Pjongjang za torpedovanje južnokorejskog ratnog broda.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.