Izvor: RTS, 03.Okt.2020, 13:35

Salvini na saslušanju zbog zadržavanja migranata, preti mu 15 godina zatvora

U Italiji je počelo saslušanje lidera ultradesničarske stranke Liga i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija, zbog optužbi za nezakonito zadržavanje migranata na moru, krivično delo za koje je predviđena maksimalna kazna do 15 godina zatvora.
Incident, zbog kojeg je optužen Matea Salvini, dogodio se u julu prošle godine, kada je kao tadašnji ministar unutrašnjih poslova, blokirao iskrcavanje više od 100 migranata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tokom šest dana, čekajući na evropske saveznike da odluče da ih prihvate.

Salvini, lider antimigrantske stranke Liga, čije je saslušanje počelo zbog optužbe za nezakonito zadržavanje migranata na moru, nastoji da ostvari maksimalni politički dobitak iz pravne borbe.
On, kako prenosi Rojters, tvrdi da su njegovi postupci bili rukovođeni nacionalnim interesima i da je njegov cilj bio da spreči ilegalni protok migranata.
Sudija bi možda mogao da razgovara s premijerom Đuzepeom Konteom pre nego što odluči da li će podneti optužnicu, piše Korijere dela sera, a još uvek nije poznato kada bi ta odluka mogla da bude doneta.
Tužioci sa Sicilije podigli su optužnicu, u kojoj se navodi da je Salvini kidnapovao migrante i da ih je držao na moru po vrelom letnjem vremenu sve dok se evropski saveznici nisu složili da ih prihvate.
Salvini je rekao da su migranti imali dobar tretman na brodu obalske straže i istakao da su premijer Đuzepe Konte i svi članovi vlade podržali njegovu odluku.
Lider Lige se povukao iz koalicije dve nedelje nakon ovog događaja i sada je deo opozicije. On je uoči saslušanja okupio sve poslanike Lige iz Katanije i organizovao trodnevne debate o budućnosti Italije. Drugi istaknuti desničarski orijentisani političari takođe su se pojavili na skupovima kako bi iskazali svoju podršku.
Gornji dom parlamenta Senat glasao je u februaru za ukidanje poslaničkog imuniteta Salviniju i dozvolio podizanje otpužnice. Ukoliko bi došlo do suđenja na kojem bi Salvini proglašen krivim, on bi bio prinuđen da podnese ostavku na funkciju senatora.
Salvini je tokom godine u kojoj je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova uglavnom bio fokusiran na sprečavanje ilegalnog dolaska migranata u potrazi za boljim životom u Evropi, koji je u tom periodu u Italiji bio u znatnom padu.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.