Izvor: JUGpress.com, 17.Jul.2023, 17:28

Safe Journalists: Gradonačelnik Tirane verbalno napao novinarku BIRN-a Olu Džamu

TIRANA

Safe Journalists  mreža osuđuje uznemirujući verbalni napad gradonačelnika Tirane Eriona Veliaja na Olu Džamu, novinarku Balkanske istraživačke mreže (BIRN) Albanija. Ovaj incident, koji je posledica istraživanja o slučaju korupcije koji uključuje političare i visoke javne zvaničnike u Albaniji, izaziva ozbiljnu zabrinutost u vezi sa stanjem slobode štampe i javnog diskursa u Albaniji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
Nakon istraživanja koje su objavili Ksama i BIRN Albanija o tekućoj istrazi SPAK-a o slučaju spalionice u Albaniji 13. jula, gradonačelnik Veliaj je verbalno napao novinarku. Članak, koji predstavlja analizu zasnovanu na podacima SPAK-a u vezi sa ovim slučajem, navodi imena različitih visokih zvaničnika, uključujući i samog gradonačelnika, a nastao je uz posvećenost javnom interesu i istražnom integritetu.

Gradonačelniku je ponuđena mogućnost da da da svoj komentar pre objavljivanja članka, što je on odbio. Nakon objavljivanja članka, on je lično napao gospođu Ksamu, rekavši joj „Ti nisi novinar, ti si naručeni ubica“ u poruci na mreži Whatsapp. Ovaj alarmantni verbalni napad pratila je uznemirujuće slična retorika drugih medija, što je dodatno pojačalo neprijateljsko okruženje za novinarku.

„Ova agresivna reakcija ne samo da ugrožava ličnu bezbednost gospođe Džame, već i predstavlja pretetnju za druge novinare u Albaniji, posebno za one koji se bave istraživačkim novinarstvom“, rekla je Blerjana Bino, istraživačica SafeJournalists mreže u Albaniji. ,,To predstavlja pokušaj da se uguši nezavisno i kritičko novinarstvo i izbegne javna odgovornost i nadzor”, dodala je Bino.

Mreža SafeJournalists zahteva od gradonačelnika Veliaja da odmah prekine zastrašivanja i ponudi javno izvinjenje gospođi Džami. Takođe, apelujemo na druge medije da se ponašaju odgovorno i da se uzdrže od eskalacije štetne retorike protiv svojih kolega.

Solidarni smo sa Olom Džamom, novinarkom BIRN-a Albanija i svim albanskim novinarima koji su posvećeni održavanju transparentnosti i odgovornosti onih koji su na javnim funkcijama. Nastavićemo da pomno pratimo situaciju, osiguravamo bezbednost naših kolega i pružamo otpor svakom obliku gušenja slobode štampe.

SafeJournalists mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana, navodi se u saopštenju koje potpisuju :

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Mreža Sejfdžurnalists: Nedopustivo zastrašivanje novinara u BiH i Albaniji

Izvor: Danas, 17.Jul.2023

Regionalna mreža Bezbedni novinari (SafeJournalists) snažno je danas osudila krađu opreme novinara portala Žurnal u Bosni i Hercegovini, pretnje novinarima televizije Siri u Albaniji i napad na novinarku albanskog ogranka Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.